Verloskundige zorg goed geregeld | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verloskundige zorg goed geregeld

“Voor aanstaande moeders – en vaders – is goede verloskundige zorg dichtbij belangrijk,” vertellen gynaecologen Heleen Eising uit Apeldoorn en Erik Zanders uit Zutphen. “Daarom heeft Gelre ziekenhuizen op beide locaties een goed ingerichte afdeling, waar we direct kunnen aansluiten op vragen en wensen.”

gynaecologen Heleen Eising uit Apeldoorn en Erik Zanders uit Zutphen
Lees verderarrow


De gynaecologen zijn terecht trots op dat wat ze vrouwen te bieden hebben. Zanders: “Ons uitgangspunt is dat zwangere en barende vrouwen écht centraal staan. Dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk. Voor de bevalling krijgen de aanstaande moeder en vader een fijne, eigen plek in één van onze kraamsuites. Daar kunnen ze blijven. Figuurlijk houden we de lijnen zo kort mogelijk en hebben we als gynaecoloog direct contact met de zwangere vrouw.” Eising vult aan: “In Apeldoorn werken we in een elektronisch patiëntendossier dat voor alle verloskundigen en gynaecologen inzichtelijk is. Zo hoeft het verhaal niet steeds opnieuw verteld te worden én het verhoogt de kwaliteit van zorg, zeker in geval van nood.”

Gezamenlijk overleg

“Wat in Apeldoorn ook uniek is, is dat verloskundigen, gynaecologen en sinds kort ook de regionale kraamorganisaties nauw samenwerken in een persoonlijk zorgmapje. Daarin staat wat er tijdens de zwangerschapscontroles en in het kraambed gebeurt,” licht Eising toe. “En eigenlijk is zelfs de stap ervoor ook nodig, want het is belangrijk om te weten hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Elke vrijdagochtend spreken de verloskundige zorgverleners elkaar. We bespreken welke vrouwen behoefte hebben aan extra zorg. Zij krijgen dan een uitgebreide vragenlijst. Verantwoordelijkheid delen is belangrijk: samen in gesprek gaan over kansen, risico’s en persoonlijke voorkeuren om met de zwangere een weloverwogen keuze te maken over wat voor haar de beste manier van begeleiding is.”

Moeder en kind bij elkaar

“Het lijkt heel vanzelfsprekend dat moeder en kind bij elkaar blijven, maar dat is het niet,” vertelt Zanders. “Vaak gaat een pasgeboren kindje naar de afdeling Neonatologie en de moeder naar de afdeling Verloskunde. In ons Vrouw & Kind Centrum in Zutphen blijven moeder en kind zo lang mogelijk bij elkaar op één van de twee afdelingen. Wij als zorgverleners ‘plooien’ ons daar omheen.”

Complementary Content
${loading}
Scroll