Huisarts Anne Roelofsen: “Positieve ontwikkeling dat alles samen komt” | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Huisarts Anne Roelofsen: “Positieve ontwikkeling dat alles samen komt”

De komst van het spoedplein betekent dat de samenwerking tussen huisarts en specialist verder wordt geïntensiveerd en nog belangrijker wordt dan dat die nu al is. “Het spoedplein is een mooie en natuurlijke ontwikkeling,” aldus Anne Roelofsen, huisarts en lid van de huisartsencoöperatie Zutphen. “Ik denk echt dat hier iets moois kan ontstaan. Voor de patiënt zal er niet veel veranderen. Zij kunnen voor de meeste zorg bij het spoedplein terecht.”

Verandering brengt vaak onzekerheden met zich mee. Zo ook bij Anne, die moest wennen aan het concept van het spoedplein. “Inmiddels is het wel geland en begint het ook echt te leven, maar in het begin was het zeker even wennen. Als je er samen in zit, dan ga je het wat meer voelen en zo ontstaat er draagvlak. Dat merk ik ook steeds meer bij mijn collega’s.”

Slimmer werken

Als Gelre ziekenhuizen zijn we één van de eerste ziekenhuizen die gaan werken met een spoedplein. Volgens Anne is het echter een kwestie van tijd voor andere ziekenhuizen volgen: “We hebben in de zorg te maken met een personeelstekort. Niet alleen in onze regio, maar door heel het land. Nu lukt het vaak nog net, maar dat gaat op een gegeven moment wel veranderen. Zo staat dat ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) wat we met zijn allen hebben. We moeten er voor zorgen dat we met minder mensen meer werk kunnen verzetten. Dat kan alleen maar als je meer en intensiever met elkaar gaat samenwerken. Ik denk dat de patiënt daar uiteindelijk ook beter van wordt.”

Leren van elkaar

Naast dat het volgens Anne voor de patiënt positief is dat er een spoedplein komt, is het ook voor alle betrokkenen een mooie kans om te leren: “Er zit een leercurve in waarvan ik denk dat die heel leuk is. Zo blijf ik als huisarts meer van begin tot eind betrokken bij een patiënt; als iemand bij ons binnenkomt en wordt doorverwezen naar de spoedarts of medisch specialist, dan kan ik achter de schermen nog mee blijven kijken bij deze patiënt. Ik kan als huisarts leren van de medisch specialist en de arts-assistent leert van ons. Verpleegkundigen en triagisten kunnen wat meer doen. Het wordt echt één team dat samenwerkt om de beste zorg voor de patiënt te leveren. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Videoverbinding

“Naast die directe samenwerking op het spoedplein in Zutphen kijken we ook naar hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de verschillende locaties,” vervolgt Anne haar verhaal. “Zo zijn we bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden om een laagdrempelige videoverbinding tussen Apeldoorn en Zutphen op te zetten. Nu is het al zo dat sommige specialismen zoals Oogheelkunde of bepaalde artsen niet op de Spoedeisende Hulp zitten, op het spoedplein zal dat bij meer specialismen voorkomen. We zijn nu aan het onderzoeken of we met een speciale videoverbinding makkelijker kunnen overleggen met specialisten die op dat moment niet in Zutphen zitten. Daarmee proberen we te voorkomen dat we iemand onnodig naar Gelre Apeldoorn sturen.”

Complementary Content
${loading}
Scroll