Web Content Viewer
ActionsSamen beslissen op de polikliniek geriatrie
Vroeger zei de dokter wat het beste voor je was. Dat is gelukkig veranderd. Tegenwoordig neem je moeilijke beslissingen samen, tijdens een goed gesprek.
Web Content Viewer
Actions“Als oudere kun je voor lastige beslissingen over behandelingen komen te staan”, begint klinisch geriater Sanne van Haren Noman (linker zorgverlener op de foto). “Stel, je gezondheid gaat achteruit en het is niet makkelijk op te lossen. Ga je dan voor een zo lang mogelijk leven of voor zoveel mogelijk kwaliteit van leven? Wat doe je als je kinderen willen dat je er helemaal voor gaat, terwijl je diep van binnen misschien liever zou stoppen met de behandelingen? Of als je voor een operatie staat met een grote kans op complicaties? Om patiënten te helpen bij het maken van keuzes, is er in steeds meer ziekenhuizen, ook in Gelre, aandacht voor samen beslissen. Juist ook op de polikliniek geriatrie nemen we de tijd voor een goed gesprek over wat iemand kan en wil. Zo willen we mensen ondersteunen bij het nemen van een beslissing waar ze achter staan.”
Bundeling van expertise
“Een nieuwe hartklep, nierdialyse, een zware behandeling met medicijnen. Bij moeilijke beslissingen over je gezondheid gaat het niet alleen om de medische kant”, gaat Sanne verder. “Net zo belangrijk is hoe de patiënt in het leven staat. Hoe zij* naar de toekomst kijkt. Wat zij belangrijk vindt, wat ze wil en wat ze niet wil. Hoeveel veerkracht iemand heeft en welke kanten van iemands gezondheid kwetsbaar zijn. De patiënt is samen met zijn naasten expert in haar eigen leven, de arts in behandelingen, onderzoeken, medicijnen of ondersteuning. Als je die twee werelden samenbrengt, kun je samen beslissen welke zorg het beste past. Zo voorkomen we onnodige behandelingen, complicaties, achteruitgang van het functioneren en bijwerkingen. En vergroten we de kans op een succesvolle behandeling. Als iemand bewust voor een behandeling kiest en goed is voorbereid, heeft dat een positief effect op het slagen ervan.”
“De patiënt is samen met zijn naasten expert in haar eigen leven, de arts in behandelingen, onderzoeken, medicijnen of ondersteuning. Als je die twee werelden samenbrengt, kun je samen beslissen welke zorg het beste past”
Brede blik
Sanne: “Het doel van onze polikliniek is: een reëel beeld krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Zodat je samen een weloverwogen besluit kunt nemen over vragen zoals wel of niet behandelen, welke behandeling is het beste en wanneer kan die het beste plaats vinden, hoe kunnen we de patiënt zo goed mogelijk op een operatie of andere behandeling voorbereiden, enzovoort. Bij de gesprekken is ook een naaste van de patiënt aanwezig. Vooraf krijgt de patiënt een folder met vragen die alvast aan het denken zetten. Eerst heeft de patiënt een afspraak van een uur met de geriatrieverpleegkundige. Zij doet onderzoek naar stemming en geheugen en gaat in gesprek over het dagelijks functioneren. Bij existentiële vragen gaan we in gesprek en proberen we samen in te schatten wat iemand nodig heeft om hiermee verder te kunnen, bijvoorbeeld een verwijzing naar een geestelijk verzorger.”
Beslissing
“Na het gesprek met de geriatrieverpleegkundige komen de patiënt en haar naaste bij een van onze geriaters. Ook voor een gesprek van een uur. Daarin maken we een zorgvuldige analyse en samenvatting, geven we uitleg en denken we mee. Soms komt de patiënt tijdens het gesprek al tot een beslissing, soms gaat het keuzeproces samen met de hoofdbehandelaar of de huisarts verder. Als het nodig is, organiseren we nog een overleg met alle betrokkenen. Zodat we uiteindelijk samen bepalen wat de beste keus is.”
* Overal waar ‘zij’ staat, kan ook ‘hij’ worden gelezen.