#zorgbetervoorelkaar in Sierra Leone | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

#zorgbetervoorelkaar in Sierra Leone

Suzanne Greup wist als puber op de middelbare school eigenlijk al dat ze zich wilde inzetten voor een betere wereld, het liefst gecombineerd met avontuur. Tijdens haar studie Geneeskunde aan de Radboud Universiteit was de vervolgstap dan ook vrij snel duidelijk: de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) riep haar naam. Ze solliciteerde, werd aangenomen en volgde de opleiding bij Gelre ziekenhuizen. Inmiddels heeft ze het avontuur gevonden tijdens haar buitenlandstage in het Lion Heart Medical Centre in Sierra Leone en voert ze actie om de verloskundige zorg in het ziekenhuis te verbeteren.

Terwijl op de achtergrond van het telefoongesprek met Suzanne de vogels vrolijk tjirpen, klettert hemelsbreed zo’n 5.000 kilometer verderop de regen tegen de ramen. Het verschil is duidelijk merkbaar, maar Suzanne is na 6 maanden in Sierra Leone inmiddels wel gewend. Ze is hier onderdeel van een gecombineerd team dat bestaat uit vier artsen uit binnen- en buitenland waarmee ze het hele ziekenhuis draaiende houden. “Dat is soms een behoorlijke klus, met een flinke dienstbelasting”, vertelt Suzanne desgevraagd. “Daarnaast denk ik ook juist dat dit de uitdaging is waar je als AIGT voor kiest en wat dit werk zo mooi maakt.”

AIGT opleiding bij Gelre ziekenhuizen

We gaan 3 jaar terug in de tijd. Suzanne heeft te horen gekregen dat ze deel mag nemen aan de opleiding tot AIGT, specialisatie Gynaecologie & Kindergeneeskunde. Het Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde wijst haar een opleidingsplek toe in Gelre ziekenhuizen, waar ze achteraf erg positief op terugkijkt. “Je merkt dat Gelre een lange geschiedenis heeft met de opleiding tot AIGT. Er was een hoop aandacht voor de dingen die relevant zijn om te kunnen werken in de tropen, mede omdat er een hoop artsen zijn die daadwerkelijk tropenervaring hebben. Die artsen snapten wat echt belangrijk was en legden de focus bijvoorbeeld meer op het uitvoeren van keizersnedes, het werken met malaria of het opvangen van een acuut ziek kind.”

Combinatie van leren en lesgeven

Ondertussen zit Suzanne al een half jaar in Yele, een klein dorp in een plattelandsomgeving in het midden van Sierra Leone. In het Lion Heart Medical Centre werken mensen met hart voor de regio, maar daarnaast staat het bekend als een plek waar je veel kunt leren. “Het ziekenhuis heeft best een goede naam”, legt Suzanne uit. “We staan bekend als een plek waar goede zorg geleverd wordt en waar goede artsen werken, zowel expats als lokaal. Daardoor merk je ook dat lokale collega’s gemotiveerd zijn om dingen te leren. Dat maakt de samenwerking erg fijn en dat is ook iets wat het voor ons als tropenarts makkelijker maakt. Wij zijn eigenlijk bezig met onszelf misbaar maken door educatie te geven.”

“Maar wij kunnen ook veel leren van de lokale staf hoor”, vervolgt ze haar verhaal. “Neem bijvoorbeeld de cultuurverschillen. Voordat mensen in het ziekenhuis komen, zijn ze vaak al langere tijd bij een zogeheten ‘traditionele heler’ geweest. Dan denken wij ‘waarom kom je zo laat pas in het ziekenhuis?’ terwijl ze dan dus al langer bezig zijn. Daarnaast moeten we veel moeilijke beslissingen maken. Wanneer ga je iemand opereren of wanneer juist niet, wanneer kan je iemand doorverwijzen. Ook dan is de kennis van de lokale collega’s erg waardevol.”

Verloskundige zorg beter voor elkaar

Het maken van moeilijke keuzes zien Suzanne en collega’s ook veel terug in de verloskundige zorg. Sierra Leone heeft een van de hoogste sterftecijfers van de wereld van pasgeborenen en vrouwen die overlijden rondom de bevalling. Dit komt onder andere door beperkte materialen voor monitoring van de bevalling en omdat veel vrouwen ver moeten reizen voor veilige verloskundige zorg. Met een actie om geld in te zamelen hopen ze een boost te kunnen geven aan de bereikbaarheid en kwaliteit van de verloskundige zorg en zorg voor pasgeborenen, door bijvoorbeeld het opknappen van de ambulance en het verbeteren van monitoring van de baby tijdens de bevalling.

Meer lezen over de actie en doneren kan via deze link of via onderstaande QR-code.Complementary Content
${loading}
Scroll