Basis Acute Zorg Traineeship “In één jaar kennismaken met alle afdelingen binnen de acute zorg” | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Basis Acute Zorg Traineeship “In één jaar kennismaken met alle afdelingen binnen de acute zorg”

Toenemende personeelskrapte, hoog ziekteverzuim na de coronapandemie, een nieuwe manier van opleiden (EPA gericht opleiden), de behoefte aan flexibel inzetbaar personeel én een nieuwe generatie verpleegkundigen die zich graag breed oriënteert alvorens een definitieve keuze te maken. “Dat zijn in een notendop de redenen voor het Basis Acute Zorg (BAZ) traineeship”, zegt Sophie Hubers.

Sophie en Veronica houden een poster vast met daarop een foto van verpleegkundigen en de tekst #jointeamgelre
Lees verderarrow

Sophie en Veronica zijn respectievelijk adviseur Leren & Ontwikkelen voor acute afdelingen en teamleider CCU/EHH in Apeldoorn. Beiden zijn ze óók projectleider van het BAZ traineeship. “Sophie en ik hebben samen gezocht naar een manier om het werken in de acute zorg aantrekkelijker te maken. We denken dat het BAZ traineeship hieraan een bijdrage kan leveren”, zegt Veronica.

Meer praktijkervaring

Sophie legt uit: “In het traineeship, dat een jaar duurt, maakt een mbo- of hbo-verpleegkundige kennis met alle afdelingen binnen de acute zorg. Dat zijn de afdelingen AOA (Acute Opname Afdeling), SEH (Spoedeisende Hulp), CCU/EHH (Cardio Care Unit/Eerste Hart Hulp), IC (Intensive Care) en Recovery. De verpleegkundige kiest zelf één voorkeursafdeling, daar loopt hij of zij 4,5 maand stage.” Veronica: “Daarnaast loopt de Professional in Opleiding (PIO) nog een stage van 4,5 maand, gevolgd door drie kortere stages van elk een maand. Na een jaar heeft de PIO kennisgemaakt met de acute as en daarmee de basis acute zorg opleiding afgerond. Daarna maakt hij of zij een keuze voor een afdeling en start daar het uitstroomprofiel. Het grote voordeel van dit traineeship van een jaar is dat de verpleegkundige méér praktijkervaring opdoet, beter kan bepalen wat bij hem of haar past én straks breder inzetbaar is in de acute zorg. In de coronapandemie hebben we ervaren hoe belangrijk dat is.”

Bredere basis

“De basis is met andere woorden breder dan in de reguliere opleidingsroute”, zegt Sophie. “Dat heeft niet alleen voordelen voor de organisatie, maar levert ook een aantrekkelijker loopbaanperspectief op. Want als een verpleegkundige na een aantal jaren besluit om de overstap naar een andere acute afdeling te maken, dan zijn enkele aanvullende EPA’s voldoende om hem of haar daarvoor klaar te stomen.” “We hopen dat het BAZ traineeship ook de samenwerking tussen de afdelingen versterkt”, zegt Veronica. “Juist om personeel de mogelijkheid te bieden om zo’n overstap te maken. De hele acute zorg wordt er beter van als medewerkers meer kennis hebben en breder inzetbaar zijn.”

Gefundeerde keuze

“De nieuwe generatie verpleegkundigen wil graag op een andere manier leren en een goed gefundeerde keuze maken. Dan is het wel zo handig als je al aan de verschillende afdelingen hebt gesnuffeld. Bovendien zien we dat jong gediplomeerden sneller een volgende stap willen maken. De BAZ komt aan die wensen tegemoet. Dat merkten we al aan de sollicitanten. Er was veel belangstelling voor de vijf plekken”, aldus Veronica. “De acute afdelingen vinden het nog best spannend, tegelijkertijd geloven ze erin dat dit de toekomst is. Het voordeel voor de afdelingen is bovendien, dat het risico dat iemand een foute keuze maakt en tijdens de opleiding uitstroomt, aanzienlijk kleiner wordt. PIO’s die na de BAZ kiezen voor een acute afdeling, weten immers veel beter waar ze aan beginnen.” Het eerste BAZ-traineeship gaat in oktober 2023 van start.

Wil jij meer weten over het BAZ traineeship?

Neem dan contact op met: Veronica Schoolderman-Zimmer, v.zimmer@gelre.nl, of Sophie Hubers, s.hubers@gelre.nl.

Meer weten over EPA gericht opleiden? Beluister de podcast.

Complementary Content
${loading}
Scroll