“Fijn om zelf aan het stuur te blijven over mijn behandeling” | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

“Fijn om zelf aan het stuur te blijven over mijn behandeling”

“Je schrikt je wezenloos.” De diagnose dikkedarmkanker met uitzaaiingen kwam voor dhr. Klomp (72 jaar) als een volslagen verrassing. Toen hij in 2015 meedeed aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, had dhr. Klomp helemaal geen klachten. Toch bleek hij dikkedarmkanker te hebben. Met uitzaaiingen. “Ik was niet volledig kansloos, maar de ziekte was al wel in een gevorderd stadium. Angst, verdriet, spanning, alles kwam voorbij. Bovenal was ik heel boos op mijn eigen lichaam, dat mij zo in de steek had gelaten.”

De heer Klomp thuis voor zijn boekenkast
Lees verderarrow

Samen besluiten

Al vanaf het begin is Klomp onder behandeling in Gelre. “Ik heb daar echt het gevoel dat er een team achter me staat. Heel fijn en vertrouwd.” Sinds 2019 werkt Gelre met de keuzehulp dikkedarmkanker. Dat bevalt goed: “Aan de hand van de keuzehulp nemen dokter Tromp, mijn vrouw en ik samen besluiten over de weg die we willen inslaan. De keuzehulp geeft dokter Tromp nog meer inzicht in mijn doen en laten en voorkeuren. Daardoor weet zij beter welke kant ik op wil. Ze probeert de behandelopties daar zoveel mogelijk op aan te passen. Ik lees bijvoorbeeld graag. We kiezen daarom voor behandelingen die zo min mogelijk bijwerkingen op het gezichtsvermogen geven.”

    “Ik wil zoveel mogelijk leven op een manier die bij mij past”


Menselijk aspect

In het eerste halfjaar na de diagnose had hij de keuzehulp nog niet gewild. “Ik had toen zoveel te verwerken, en mijn gezin natuurlijk ook. Maar daarna ging ik nadenken over het verdere verloop. Mijn vrouw en ik praatten al vanaf het begin heel open over de ziekte. Na de eerste klap was onze instelling: accepteren wat er is en kijken naar de mogelijkheden. De keuzehulp is daarbij een belangrijke leidraad. Vroeger bepaalde de dokter welke behandeling je kreeg, nu gebeurt dat in overleg met de patiënt. Natuurlijk is het best confronterend om na te denken en te praten over de tijd die je nog rest. Maar door dat wel te doen, zit je als patiënt veel meer zelf aan het stuur. Dat vind ik heel belangrijk. Want het gaat bij een ongeneeslijke ziekte niet alleen om het medische aspect. Het menselijke aspect is minstens even belangrijk. Ik wil mijn leven zoveel mogelijk blijven invullen op een manier die bij mij past.”

Impact

“De eerste schrik is er nu wel vanaf, maar de angst en spanning blijven. Het is leven met het zwaard van Damocles boven je hoofd. Je houdt bij alle beslissingen rekening met de ziekte en beseft dat het leven er morgen ineens heel anders uit kan zien. Toch leer je met die onzekerheid omgaan. Mijn vrouw en ik hebben een goed leven, we zijn heel gelukkig. Ik had in 2015 niet kunnen bevroeden dat ik nu nog zou leven. De afgelopen zes jaar had ik niet willen missen.”

Lees ook het verhaal van internist-oncoloog Cathrien Tromp over de dikkedarmkanker keuzehulp.

Complementary Content
${loading}
Scroll