Tand of kies vrijleggen – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Tand of kies vrijleggen

Sommige tanden of kiezen zijn geïmpacteerd: ze kunnen niet goed door het tandvlees heen groeien. Bijvoorbeeld omdat het tandvlees te dik is, of omdat ze de verkeerde kant op groeien.

Dit kan pijn doen, omdat de geïmpacteerde tand of kies tegen de rest van het gebit duwt. Of omdat het tandvlees ontstoken raakt. Ook kunnen andere tanden scheef gaan staan. Meestal komen geïmpacteerde tanden voor bij kinderen. De orthodontist wil dan een beugel plaatsen, maar ziet dat er een tand of kies is blijven steken. Veel volwassenen maken hebben ook geïmpacteerde tanden: de verstandskiezen. De verstandskies komt regelmatig niet goed door het tandvlees en kan flink wat pijn aanrichten. Om dit op te lossen moet de kaakchirurg de tand of kies vrijleggen.

Hoe verloopt het vrijleggen van tanden of kiezen?

De kaakchirurg moet ruimte maken voor de geïmpacteerde tand of de groei daarvan de goede kant op sturen. Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de kaakchirurg het tandvlees (of bot waarin de tand vastzit) open zodat de tand vrij kan groeien. Als de tand nog erg diep zit, bedekken we het wondje met wondverband of plaatsen we een soort kauwgom op te tand Zo groeit het tandvlees niet opnieuw dicht. De orthodontist haalt deze weer weg tijdens het volgende bezoek. Groeit de tand de verkeerde kant uit? Dan plakt de chirurg een bracket met een ketting op de tand; net als bij een beugel. Daaraan kan de orthodontist de rest van de beugel vastmaken om de tand de goede kant op de leiden.

Waar moet u op letten na de behandeling?

Het vrijleggen van geïmpacteerde tanden en kiezen kan flink zeer doen, zeker als de verdoving is uitgewerkt. Geef uw kind daarom op tijd de pijnstillers die wij voorschrijven. In de mond kan het wondje nog een beetje doorbloeden en de wang kan wat opzwellen. Dit is in principe normaal en gaat vanzelf over. Een icepack ertegenaan houden helpt. De eerste paar dagen raden we aan om zo min mogelijk de mond te spoelen. Zorg er ook voor dat uw kind voorzichtig is met eten en tandenpoetsen. Het is slim om binnen twee weken weer een afspraak bij de orthodontist te maken. Die kan controleren of de tand nu goed groeit en zo loopt de beugel ook geen vertraging op.

Complementary Content
${loading}
Scroll