Vingerartrose | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Vingerartrose-behandeling

De botjes en gewrichtjes van uw vingers zijn bedekt met een laagje glad kraakbeen. Hierdoor kunnen ze soepel bewegen. Bij artrose slijt het kraakbeen heel erg. Het gladde oppervlak wordt dun en brokkelig. Of het kraakbeen verdwijnt helemaal.

Uw lichaam repareert het kraakbeen niet meer. Met een röntgenfoto kunnen we zien of u artrose heeft. Is dat het geval, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Artrose in uw hand komt het meeste voor in het PIP-gewricht. Dat is het gewrichtje (knokkel) net onder het midden van uw vinger.

  

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij artrose van de vinger?

We proberen eerst uw klachten te verhelpen met oefeningen, spalken van de vinger, medicatie of een combinatie hiervan. Als dat niet helpt, opereren we u. Er zijn 3 operatiemogelijkheden:

 • Synovectomie
  Onze orthopedisch chirurg verwijdert de weefsels van uw vingergewrichtjes. De zwelling en pijn nemen daarmee af. Bovendien vertragen we zo de vernietiging van uw vingergewrichten. De weefsels kunnen wel na enkele jaren weer aangroeien. U moet dan opnieuw geopereerd worden.

          

 • Artrodese
  We zetten beide delen van het gewrichtje vast. Daardoor groeien de beentjes van het gewricht samen tot één massief bot. U kunt het gewricht niet meer bewegen, waardoor de pijn verdwijnt.

          

 • Artroplastiek
  We verwijderen beschadigd bot en vervangen het door een kunstgewricht. Daardoor krijgt u weer beweging, functie en kracht in uw vinger.

             

Hoe verloopt een gewricht vervangende operatie bij artrose in de vinger?

 • Nadat we u plaatselijk verdoofd hebben, maken we een insnijding boven het PIP-gewricht.
 • Vervolgens verwijderen we de beschadigde uiteinden van de gewrichtsbotjes.
 • Daarna brengen we het pyrocarbon-gewricht in en sluiten we de insnijding.
 • Tot slot zetten we uw verbonden hand in een spalk.

In plaatjes ziet de operatie er zo uit:

    \

Stap 1: insnijding                                                                     Stap 2: Klaarmaken van het kanaal

   

Stap 3: Implanteren van het gewricht                                       Stap 4: stand post-operatief

U mag 1 à 2 uur na de operatie naar huis. Meestal moet u daarna nog 1 à 3 dagen rustig aandoen. Ons advies is om de eerste tijd uw vinger zo min mogelijk te belasten. U krijgt een persoonlijk oefenplan voor uw revalidatie. Onze handtherapeut maakt 2 spalken voor u klaar: een spalk voor tijdens de oefeningen en een statische spalk voor als u rust.

Neem contact op met uw arts als u pijn, zwelling of veranderingen in uw nieuwe gewricht voelt. Complicaties komen zelden voor bij deze operatie.

Complementary Content
${loading}
Scroll