Verstandskies verwijderen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verstandskies verwijderen

Iedereen heeft verstandskiezen. Bij de meeste mensen zitten ze op een gegeven moment in de weg. Ze groeien de verkeerde richting uit of duwen tegen de rest van uw tanden, waardoor die scheef gaan staan.

Soms raken verstandskiezen ontstoken en doet dat veel pijn. Daarom moeten de verstandskiezen bij de meeste mensen getrokken worden. Als het uw eigen tandarts niet lukt – bijvoorbeeld om dat ze nog te diep zitten of omdat er meerdere tegelijkertijd verwijderd moeten worden – krijgt u een verwijzing naar de kaakchirurg.

Hoe verloopt het verwijderen van een verstandskies?

Welke behandeling er nodig is, hangt af van de staat van uw verstandskiezen. Hoe diep zitten ze? Zijn er ontstekingen? Groeien ze dicht tegen de rest van het gebit aan?

  • De kaakchirurg controleert uw tanden en tandvlees en maakt een röntgenfoto om de precieze ligging van alle kiezen en zenuwen te zien.
  • Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving. Soms moeten we in uw tandvlees snijden omdat de verstandskies nog niet aan de oppervlakte ligt.
  • Als de kies ondiep ligt kan de chirurg hem vaak loswrikken. Hier voelt u niks van, behalve dat de arts wat kracht moet zetten en u hoort wat gekraak.
  • Als de kies nog te diep ligt moet de kaakchirurg boren. Bij een diepliggende kies hechten we de wond meestal weer dicht. Maar soms is het beter om het open te laten. Zo krijgen bacteriën geen kans en geneest uw kaak beter.
  • We stellen u altijd overal van op de hoogte. Als we klaar zijn plaatsen we een gaasje op de wond voor het nabloeden en krijgt u pijnstillers mee naar huis.

Na de behandeling

Neem op tijd de pijnstillers in die u op recept meekrijgt. U hoeft niet te wachten tot de verdoving is uitgewerkt. Als de pijnstillers niet goed genoeg werken dan mag u aanvullen met paracetamol. Uw kaak of wang kan flink opzwellen. Een icepack kan helpen. Heeft u nabloedingen? Neem dan een gaasje en dep de wond. Spoel de wond absoluut niet! U mag zo lang de wond open is niet roken en we raden u aan voorzichtig te kauwen en te tandenpoetsen. U hoeft in principe niet meer terug te komen op controle, maar als de pijn erger wordt na 4 dagen, neem dan contact met ons op.

Complementary Content
${loading}
Scroll