Web Content Viewer
ActionsVerwijderen tanden en kiezen (totaalextractie)
U heeft een afspraak bij de kaakchirurg om alle tanden en kiezen in uw bovenkaak en/of de onderkaak te laten verwijderen. We noemen dit ook wel een totaalextractie. Het herstel hiervan kan vervelend, moeilijk en/of pijnlijk zijn. U leest hier meer over de behandeling en welke maatregelen u kunt nemen om eventuele klachten te verminderen en het herstel te bevorderen.
Direct naar:
Web Content Viewer
ActionsHoe verloopt de behandeling?
De MKA-chirurg geeft u een plaatselijke verdoving. Zodra de verdoving werkt, start de behandeling. Tijdens het verwijderen van de tanden en kiezen voelt u geen pijn. U merkt wel dat er flink tegen de kaak geduwd wordt. Als u toch pijn voelt, maak dit duidelijk aan de MKA-chirurg. U krijgt dan extra verdoving. De wonden in uw mond worden gehecht met oplosbare hechtingen. Deze laten na ongeveer een à twee weken vanzelf los. De chirurg plaatst de gebitsprothese direct nadat alle tanden en kiezen zijn getrokken in uw mond.
Klachten die na behandeling kunnen voorkomen
Zwelling
De kaak, en soms ook uw wangen, kunnen dikker worden (zwellen). Deze zwelling kan de eerste 3 tot 4 dagen toenemen en neemt daarna weer af. Ook kan uw lichaamstemperatuur verhoogd zijn. Soms kunt u tijdelijk uw mond niet volledig openen.
Om de zwelling tegen te gaan, kunt u na de ingreep de wang koelen met een coldpack of ijsblokjes in een washandje of theedoek. Wissel een kwartier koelen af met een kwartier zonder koelen. Voorkom direct contact met de ijsblokjes op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen.
Bloeding
Uit de wondjes kan gedurende de dag nog wat bloed vrijkomen, dat is niet erg. Doordat het zich vermengd met speeksel, kunt u denken dat u een nabloeding heeft. Dit valt vaak erg mee. Houdt u de prothesen goed op elkaar (dichtbijten) om druk te geven aan de kaak. Als het bloeden niet stopt, doet u de prothese uit en bijt u op een groot gaas.
Warm eten en drinken raden we de eerste 24 uur af. Ook spoelen wordt afgeraden de eerste 24 uur. Drink bij een vieze smaak wat koud water of dep het bloederige speeksel weg met een gaasje. Soms wordt chloorhexidine 0,12% 2dd geadviseerd. U start hier pas mee 24 uur na de behandeling.
Pijn
De plaatselijke verdoving is meestal na 3 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Dit is goed tegen te gaan door voor de verdoving is uitgewerkt een pijnstiller in te nemen en regelmatig te herhalen. U kunt de volgende pijnstillers gebruiken: paracetamol 500mg en eventueel ibuprofen 400mg.
- start met paracetamol, dosering: maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500mg (om de 6 uur);
- als de paracetamol onvoldoende werkt en u heeft afgesproken met uw arts dat u ibuprofen mag gebruiken, is de dosering: 3x per dag 1 tablet van 400mg. Bij hevige pijn verhogen naar 4x per dag 1 tablet van 400mg. Neem de ibuprofen niet op een lege maag.
Paracetamol en ibuprofen versterken elkaar. Dus bij hevige klachten kunt u deze pijnstillers combineren. Het advies is om paracetamol en ibuprofen niet gelijktijdig in te nemen, maar de inname iedere 3 tot 4 uur af te wisselen. Bij langdurig gebruik van ibuprofen adviseren wij u aanvullend een maagbeschermer te gebruiken (omeprazol of pantoprazol). Bij maagklachten adviseren wij het gebruik van ibuprofen te staken.
Hechtingen
Als de wond wordt gehecht, gebeurt dit meestal met een hechting die vanzelf oplost. Deze zelf oplosbare hechting verdwijnt, vaak ongemerkt, in een periode van enkele dagen tot weken.
Botsplinters
Soms komen er nog kleine stukjes bot uit de wonden. Dit is kaakbot dat niet meer is vast gegroeid na het verwijderen van de tanden. Dat is niet erg. De stukjes kunt u zelf uitnemen of het aan uw tandarts vragen die u toch ziet voor de gebitsprothese.
Gebitsprothese
Indien de pijn dit toelaat, adviseren wij u de tijdelijke gebitsprothese de eerste 24 uur in te houden. Daarna kunt u uw prothese uitdoen, eventueel met hulp van uw tandarts of tandprotheticus. U kunt de wondjes voorzichtig spoelen en de prothese afspoelen. Verdere begeleiding krijgt u van uw tandarts of protheticus.
Wij adviseren dat u één à twee dagen na de ingreep een afspraak heeft met uw tandarts of tandprotheticus. U zult misschien last hebben van de prothese. Deze moet waarschijnlijk regelmatig worden aangepast. De tandarts of protheticus helpt u hiermee.
Wond- en mondverzorging
U kunt na 24 uur starten met spoelen, met:
- chloorhexidine mondspoeling 0,12% (Corsodyl, Perio Aid): gebruik dit 2 keer per dag, maximaal 1 week om verkleuring van de tong en eventueel smaak verandering te voorkomen. Na het spoelen, spoelt u niet na met water.
- zout water (kopje lauw water met een theelepel keukenzout): spoel hiermee voorzichtig de mond en start pas met spoelen een dag na de behandeling! Bij eerder spoelen spoelt u het bloedstolsel weg en kan de wond sneller gaan nabloeden of minder goed genezen.
Overige maatregelen om genezing te bevorderen
- Wees voorzichtig met (heet) eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt. U kunt anders uw mond of lippen verbranden of beschadigen door erop te bijten. U mag gewoon eten en drinken.
- Roken kan nadelige invloed hebben op de wondgenezing. Wij adviseren dit niet te doen tot minimaal een week na de behandeling. Ook (overmatig) alcohol gebruik kan een nadelig effect hebben op de wondgenezing. Daarnaast kan het soms de bijwerkingen van bepaalde pijnstillers versterken.
- Blijf tijdens warme perioden vlak na de behandeling een aantal dagen uit de zon. Overmatige warmte kan voor een ontsteking zorgen.
- Als u gaat liggen, is het tegen de pijn soms prettig om het hoofd iets hoger te houden.
- De eerste dag na de behandeling moet u niet spugen of aan de wond zuigen. Dit geeft een verhoogde kans op nabloeding en vertraagd de wond genezing.