Verwijderen neus- / keelamandelen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Verwijderen neus-/keelamandelen

Iedereen heeft neusamandelen en keelamandelen. Bij kleine kinderen helpen ze om ziekteverwekkers als bacteriën en virussen tegen te houden. Bij het opgroeien nemen andere organen deze taak over, en zijn amandelen in principe overbodig.

Als amandelen hard moeten werken, bijvoorbeeld bij een lage weerstand, worden ze groter. Soms raken ze ontstoken. Dit gebeurt vaker bij kinderen dan bij volwassenen. Grote, ontstoken amandelen zorgen voor keelpijn, snurken, verkoudheid of oorontstekingen. Als de klachten erg worden en niet vanzelf overgaan, kunnen we de amandelen weghalen met een operatie.

Hoe verloopt een amandeloperatie?

Verwijderen van amandelen gebeurt in principe altijd onder narcose, omdat patiënten anders gaan hoesten of kokhalzen. Bij kinderen onder de 6 jaar zijn amandelen vrij eenvoudig te verwijderen. Bij volwassenen zitten amandelen vastgegroeid, dus worden ze gepeld door de chirurg. Dat betekent dat de arts de amandel stapje voor stapje verwijdert.

Complementary Content
${loading}
Scroll