Uretero-renoscopie – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Uretero-renoscopie

De urineleider (ureter) vervoert de urine van de nieren naar uw blaas. Via de plasbuis (urethra) gaat de urine van de blaas naar buiten. Door onderzoeken weten we dat u een niersteen, poliep of onduidelijke afwijking heeft in uw urineleider. Deze verwijderen we tijdens een uretero-renoscopie.

U kunt ook een uretero-renoscopie krijgen wanneer u langere tijd last heeft van koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen) of wanneer een röntgenfoto van uw nieren geen duidelijke diagnose oplevert. Een uretero-renoscopie kan dan een beter beeld geven.

Hoe verloopt een uretero-renoscopie?

Voordat u geopereerd wordt, krijgt u een gesprek met de anesthesioloog. Tijdens de uretero-renoscopie bent u namelijk onder algehele narcose. Tijdens de ingreep brengt de uroloog een ureteroscoop via de plasbuis en blaas naar uw urineleider. Een ureteroscoop is een dun hol buisje. We maken röntgenopnamen om uw urineleider af te beelden. Soms krijgt u contrastvloeistof ingespoten. Met de ureteroscoop verwijdert de arts uw niersteen of poliep. Het kan zijn dat we de steen eerst moeten verkleinen. Dat doen we meestal met laser. Daarna halen we de kleine deeltjes van de steen weg met een paktangetje. Uw arts vertelt u na afloop van de ingreep wat de bevindingen zijn.

Complementary Content
${loading}
Scroll