Trigger finger | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Behandeling van trigger finger

Een trigger finger (haperende vinger/trekker vinger) is een aandoening aan de buigpezen in de hand en vingers. De oorzaak is een zwelling in de pees net voor de ingang van de peesschede. U kunt uw vinger moeilijk buigen of strekken. Er zijn 2 manieren om uw trigger finger te behandelen. Heeft u nog niet zolang klachten en zijn ze niet ernstig, dan behandelen we u met medicatie. U krijgt dan een cortisonpreparaat (steroïdhormoon) in combinatie met een verdovingsmiddel. Zijn de klachten ernstiger, dan kunnen we u opereren.

Bij een trigger finger is de buigpees van uw vinger gezwollen. Als de verdikking toeneemt, kan uw pees bij het strekken en buigen van uw vinger niet meer het omhulsel van de pees (peesschede) in. Meestal is dit pijnlijk en voelt alsof er even een weerstand moet worden overwonnen. De verdikking in de pees is ook goed voelbaar en bij druk erop pijnlijk. Als de verdikking van de pees aanzienlijk is kan de pees ook in gebogen stand geblokkeerd raken – nu lijkt het alsof met die vinger de trekker van een pistool wordt overgehaald.

Hoe verloopt een trigger finger operatie?

  • We verdoven u plaatselijk. Vervolgens maken we het nauwe ingangspoortje van de peesschede open. Dat doen we door het nauwe omhulsel van de pees in te knippen. Zo komt er meer ruimte voor de verdikte pees.
  • Voor de ingreep komt u 1 dag naar ons ziekenhuis. De operatie zelf duurt ongeveer 15 minuten, als alles goed is gegaan mag u meteen naar huis.
  • U krijgt een pleister, drukverband en een mitella. Na 24 uur kunt u het drukverband afdoen, uw hand wassen en een nieuwe pleister opplakken.
  • Het is belangrijk dat u de vingers zo snel mogelijk weer gewoon beweegt.
Complementary Content
${loading}
Scroll