Totale knieprothese – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Totale knieprothese

Er bestaan 3 soorten knieprotheses. Afhankelijk van de plaats waar de slijtage zich bevindt en wat uw klachten zijn, wordt er een keuze gemaakt welke prothese de beste voor u is.

De keuze bestaat uit een totale knieprothese (TKP), een halve knieprothese (hemiknie prothese) en een knieschijfprothese (PF-prothese). Onze orthopedisch chirurgen plaatsen ieder jaar ongeveer 500 tot 600 knieprotheses. Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een nieuwe knie spoedig verloopt.

Hoe verloopt de revalidatie na het plaatsen van een nieuwe knie?

Als u terug op de afdeling ben na de operatie gaat u met onze fysiotherapeut oefeningen doen. U gaat ook op dezelfde dag uit bed om te leren lopen met krukken. Hoe sneller u mobiliseert, hoe sneller uw revalidatie zal verlopen. Als de wond droog is en de pijn acceptabel is, gaat u naar huis. Dit is gemiddeld na 1 à 2 dagen in het ziekenhuis.

Revalidatie na opname

Thuis zult u verder revalideren met uw fysiotherapeut. Het is belangrijk dat u goed oefent met buigen en strekken van uw knie, hiervoor zult u nog pijnstilling door moeten gebruiken.

2 weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. 8 weken na revalidatie komt u terug bij uw orthopedisch chirurg met een nieuwe röntgenfoto van de knie. Vaak is de knie dan nog warm en wat gezwollen, dit zal in enkele weken tot maanden na de ingreep afnemen.

Autorijden

Meestal kunt u na 6 weken na de operatie weer autorijden.

Hoe lang gaat een nieuwe knie mee?

Uit onderzoek weten we dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Indien uw knieprothese na jaren los gaat zitten in het bot , dan kunnen we de prothese wederom vervangen met een nieuwe prothese.

Complementary Content
${loading}
Scroll