alert
Corona

Ons laatste nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden rondom corona: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Thuishemodialyse

Bij hemodialyse zuivert een kunstnier uw bloed van afvalstoffen, zout en vocht omdat uw eigen nieren dat niet meer goed kunnen. Dat kan een aantal keer per week in het ziekenhuis. Sommige mensen doen dat liever thuis. Dat heet dan thuishemodialyse.

Voor deze dialyse werken we samen met Dianet. Die monitoren u op afstand.

Hoe werkt de thuishemodialyse?

Over het algemeen werkt een thuishemodialyse hetzelfde als een hemodialyse in het ziekenhuis. De dialysemachine, een dialysestoel en alle nodige spullen staan dan gewoon bij u thuis. Het is dan wel belangrijk dat er genoeg ruimte is hiervoor. Wij komen bij de voorbereidingen bij u thuis kijken hoe we dit kunnen inrichten. Ook moet u een goede toegang tot de bloedbaan hebben. Dit heet een shunt. Voordat u thuishemodialyse start, krijgt u een opleiding om de behandeling zelf uit te voeren, samen met een helper. Dit kan uw partner zijn, een buur of familielid. Diegene hoeft geen medische achtergrond te hebben. Als u niemand kent die bij de dialyse kan helpen, kunnen we een thuishulp inschakelen. Dat is een dialyseverpleegkundige die aan huis komt.

Wat zijn de voor- en nadelen van thuishemodialyse?

Veel mensen vinden het fijn dat ze niet een paar keer per week naar het ziekenhuis moeten en dat ze niet meer afhankelijk zijn van de openingstijden. Bij thuishemodialyse plant u zelf de behandelingen wanneer het u uitkomt. Dan kan ook terwijl u slaapt. Het is dan wel belangrijk dat er iemand is om u te helpen. De dialyseverpleegkundige aan huis komt bijvoorbeeld niet ’s nachts. Bovendien bent u zelf verantwoordelijk voor een goed verloop.

Complementary Content
${loading}
Scroll