Standscorrectie o-been – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Standscorrectie o-been

Als u een o-been heeft en uw knie aan de binnenkant versleten is, dan kunnen we de stand van uw onderbeen veranderen. Daarmee verplaatst de druk op uw knie zich naar een minder pijnlijk deel van uw knie.

Er zijn wel enkele voorwaarden voor een standscorrectie (Valgiserende Tibiakop osteotomie). U heeft alleen klachten aan de binnenkant van uw knie, u bent niet ouder dan 60 tot 65 jaar en u heeft geen reuma. Verder is de kans op succes van de ingreep kleiner als u overgewicht heeft. Door de ingreep verdwijnt de slijtage niet. Wel verminderen uw klachten. Met een standscorrectie stelt u de noodzaak van een kunstknie zo’n 10 jaar uit.

Hoe verloopt een standcorrectie van uw onderbeen?

Er zijn 2 verschillende technieken voor een standscorrectie van uw been: de gesloten wig osteotomie en de open wig osteotomie. In beide gevallen is het doel om de druk van het binnenste, versleten deel van uw knie te verplaatsen naar het gezonde, buitenste deel.

  • Gesloten wig-methode
    Onze orthopedisch chirurg zaagt eerst het kuitbeen door. Vervolgens halen we aan de buitenzijde van uw been een botblokje (de wig) weg. Daarna sluiten we de botvlakken boven en onder de weggehaalde wig op elkaar. Het contact tussen beide oppervlakten is groot, wat voor een goede en snelle genezing zorgt.
  • Open wig-methode
    Onze orthopedisch chirurg maakt aan de binnenkant van uw been een zaagsnede en klapt daar het bot zover open dat het been de juiste stand heeft. Het gat dat ontstaat vullen we met donorbot.

Aan beide technieken zitten voor- en nadelen. Zo hoeven we bij de open wig-methode het kuitbeen niet door te zagen. Wel duurt het langer voordat het bot genezen is. Onze orthopedisch chirurg overlegt vooraf met u welke techniek het beste is in uw geval. Na de ingreep bent u enige tijd onder behandeling bij onze fysiotherapeut. De eerste 6 tot 12 weken loopt u met krukken.

Complementary Content
${loading}
Scroll