Platvoet behandeling – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Platvoet behandeling

Bij een platvoet (pes planus) is het boogje aan de binnenkant van uw voet ingezakt of verdwenen. Een platvoet is het tegenovergestelde van een holvoet. Bij kinderen is een platvoet normaal.


Volwassenen krijgen klachten, vooral als uw voet eerst normaal was, maar in de loop de jaren steeds platter is geworden.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij een platvoet?

  • Een kind heeft geen behandeling nodig.
  • Bij volwassenen behandelen we de onderliggende ziekte. We stellen bijvoorbeeld uw reumamedicatie opnieuw in. De oorzaak van uw platvoet kan ook een slechte pees aan de binnenkant van uw enkel/voet zijn. Dit noemen we het Posterior Tibial endon Dysfunction syndroom (PTTD). U krijgt dan pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen en we zettenuw voet tijdelijk in het gips.
  • Soms zorgen steunzolen, een wig, een voet-enkel-orthese of zelfs orthopedische schoenen voor verbetering. Door minder te sporten en te bewegen vermindert u bovendien de belasting op uw voet.
  • Is uw platvoet ernstiger en zijn aangepaste schoenen geen oplossing voor u, dan opereren we u. Er zijn veel verschillende platvoeten. Daarom is er geen standaard operatie. Samen met u maakt onze orthopeed een behandelplan. Soms volstaat een ‘gewrichtsbesparende’ ingreep. Onze orthopeed zet dan uw botten in uw voet in de goede stand en verlegt pezen. Is de platvoet stug dan corrigeren we meestal de achtervoet. We maken dan de gewrichten in de achtervoet in een betere stand vast.
Complementary Content
${loading}
Scroll