Niertransplantatie – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Niertransplantatie

Bij een niertransplantatie plaatsen we een nier van een donor in het lichaam van iemand met een nierziekte. De nier kan van een levende donor zijn, zoals een familielid, vriend of kennis. Maar de nier kan ook van een niet-levende donor zijn.

Wat is een niertransplantatie?

Als uw nieren niet goed werken, kan een niertransplantatie één van de behandelvormen zijn. Bij een niertransplantatie wordt de nier van iemand anders (de donor) in het lichaam van een nierpatiënt geïmplanteerd. De donornier wordt onderin de buik geplaatst en verbonden met bloedvaten in het bekken en met de blaas. De donornier komt links- of rechtsonder in de buik te liggen, aan de voorzijde van het lichaam.

De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. De nefroloog bespreek samen met u of u in aanmerking komt voor een transplantatie.

Waar vindt de niertransplantatie plaats?

De nefroloog verwijst u door naar een transplantatiecentrum. Er zijn in Nederland verschillende transplantatiecentra. Samen met uw nefroloog wordt bepaald welk centrum het beste bij u past. In Gelre ziekenhuizen worden de voorbereidende onderzoeken gestart. De transplantatie en de controles gedurende het eerste jaar zullen plaats vinden in het transplantatiecentrum.

Na de niertransplantatie

Na een niertransplantatie verbetert vaak de kwaliteit van leven. Dit komt mede doordat u vaak niet meer afhankelijk bent van dieet en - of vocht beperkingen. Wel moet u levenslang medicatie slikken om afstoting van de nier te voorkomen.

Complementary Content
${loading}
Scroll