Web Content Viewer
ActionsNierstenen verwijderen URS
Heeft u nierstenen? Dan krijgt u meestal medicijnen die de pijn verlichten. Soms krijgt u medicijnen die de spieren van de urinewegen helpen te ontspannen. De urinewegen worden hierdoor ruimer, waardoor u de steen makkelijker kunt uitplassen.
Web Content Viewer
ActionsZijn de stenen te groot? Dan lukt dat meestal niet en krijgt u een behandeling. Zoals een ureterorenoscopie (URS).
Hoe werkt een ureterorenoscopie?
- Tijdens de ingreep bent u onder narcose.
- Via uw plasbuis schuift de uroloog een dun hol buisje met daaraan een camera via uw plasbuis naar uw urineleider. Dit dunne holle buisje is de ureterorenoscoop.
- Met de scoop kan de uroloog in uw nierbekken kijken en daar uw nierstenen verwijderen of vergruizen.
- Een ureterorenoscopie is meestal een dagbehandeling. Soms moet u een nacht in het ziekenhuis blijven.
- U herstelt meestal snel van deze behandeling.
- Na de behandeling heeft u 85 tot 95 procent minder kans op nierstenen dan wanneer uw nierstenen met een externe vergruizer klein worden gemaakt.
- Na 6 weken komt u op controle bij de uroloog. Dan maken we opnieuw een röntgenfoto om te kijken of de steen volledig verdwenen is. Ook bespreekt u met uw arts hoe u nierstenen in de toekomst kunt voorkomen. Meer hierover leest u in de folder over metafylaxe-adviezen.
Wanneer vergruizen we uw niersteen?
U bespreekt met uw arts wat de beste behandeling is bij uw nierstenen. Dat kan een ureterorenoscopie zijn. Maar soms is een andere ingreep geschikter, zoals niersteenvergruizer of een percutane nefrolithotripsie. Uw arts bespreekt de voor- en nadelen van elke ingreep met u.
Web Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over nierstenen verwijderen (urs)
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over nierstenen verwijderen (urs)?
Op deze website(s) vindt u meer informatie.
<hier staat ook een foto van het team>