Neustussenschot-operatie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Neustussenschot-operatie

Uw neus is een belangrijk orgaan. U ademt, ruikt en proeft ermee. Maar de neus is ook gevoelig. Bij bijvoorbeeld verkoudheid of allergie krijgt u geen lucht meer, u krijgt hoofdpijn of u snottert.

Staat het tussenschotje van uw neus (het septum) scheef? Dan krijgt u sneller dit soort klachten. Ook zijn de klachten erger dan normaal. Een scheef neustussenschot is een afwijking die vaak voorkomt en die we met een operatie verhelpen

Hoe verloopt een neustussenschot-operatie?

Een operatie aan het tussenschot van de neus heet een septumcorrectie. Bij een septumcorrectie zetten we het tussenschotje van uw neus recht. Dit doet de chirurg door een klein sneetje binnenin de neus te maken om zo het kraakbeen en neusbot vrij te leggen. De chirurg verwijdert delen die uitsteken of maakt kromme stukken recht. De operatie is inwendig en er zijn dus geen littekenste zien. Na de operatie brengt de chirurg twee neustampons in die ervoor zorgen dat het tussenschot recht blijft en alles van binnenuit kan genezen. U krijgt pleisters aan de buitenkant van uw neus voor extra ondersteuning. De arts verwijdert de tampons en pleisters na een paar dagen en dan kunt u weer vrijuit ademhalen.

Verandert een septumcorrectie het uiterlijk van uw neus?

Een septumcorrectie is niet zichtbaar en verandert de vorm van uw neus niet. Als niet alleen het tussenschotje afwijkt maar de rest van de neus vervormd is, dan is er een uitgebreidere operatie mogelijk. Daarmee zetten we het tussenschotje recht, en verbeteren het uiterlijk van de neus. Dit is een meer uitgebreide ingreep dan een septumcorrectie, maar ook hier gaat de chirurg voornamelijk inwendig te werk. Als er uitwendige sneetjes worden gemaakt, dan bespreken we dit eerst met u. Er blijven sowieso geen littekens achter. Na afloopt krijgt u ook neustampons en brengen we pleisters aan. Als er ook aan het uitwendige bot is geopereerd, dan krijgt u ook een kapje van gips, kunststof en metaal. Na een week wordt alles verwijderd.

Complementary Content
${loading}
Scroll