Mozaïekplastiek – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Mozaïekplastiek

Soms breekt er een stuk kraakbeen in uw knie af. Bijvoorbeeld door een klap tijdens het sporten of een ongeluk. Het kan ook spontaan gebeuren tijdens een groeispurt in de puberteit. Meestal gaat het om het kraakbeen aan de binnenkant van uw knie.

Dit heet een osteochonritis dissecans (OD haard). Dit doet pijn, en de knie wordt dik en is moeilijk te buigen. Met mozaïekplastiek plaatsen we een stukje kraakbeen vanuit een anderen plek in uw lichaam in uw knie.

Hoe verloopt mozaïekplastiek?

Tijdens de mozaïekplastiek blijft u een dag tot maximaal één nacht in het ziekenhuis. De arts bekijkt de beschadigde plek in uw knie, schaaft deze bij en boort een gat in uw bot. We plaatsen hierin een soort botpijpje als een plug in het bot. Hierop zit een laagje kraakbeen dat van een andere plek in uw lichaam komt en het beschadigde deel achter uw knie vervangt. Het botpijpje groeit vanzelf vast. Na de operatie krijgt u oefeningen waarbij u uw knie wel beweegt maar niet belast. Het duurt ongeveer 6 weken tot 3 maanden voordat uw kraakbeen is hersteld.

Complementary Content
${loading}
Scroll