Longoperatie – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Longoperatie

We voeren longeoperaties vooral uit bij patiënten met longkanker. Maar soms is een longoperatie ook nodig bij een hardnekkige longontsteking of een goedaardige afwijking. Er zijn twee soorten operaties mogelijk: een thoracoscopische longoperatie of een open borstoperatie.

Welke soort longoperatie heeft u nodig?

We kijken via een mediastinoscopie welke behandeling u nodig heeft. Dit is een onderzoek via een kijkoperatie. Hierbij kijken we achter het bovenste deel van het borstbeen langs de luchtpijp. De chirurg ziet zo bijvoorbeeld of u afwijkende lymfeklieren heeft naast uw luchtpijp.

Hoe verloopt een longoperatie?

Een thoracoscopische operatie is een kijkoperatie in de borst. Hierbij brengt de chirurg een kleine camera (een thoracoscoop) in de borstholte. Als het nodig is, kan de chirurg weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Met behulp van speciale instrumenten kan de chirurg ook één of twee longkwabben (lobectomie), enkele delen van een longkwab (segmentresectie) of lymfeklieren wegnemen. Het is niet nodig om hiervoor een grote snede te maken. Ongeveer 70 procent van de longoperaties die we uitvoeren zijn van dit type. De rest zijn open borstoperaties. Die voeren we meestal uit om een hele long te verwijderen.

Complementary Content
${loading}
Scroll