Kunstpols | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kunstpols (polsprothese)

U krijgt een kunstpols (polsprothese) als u veel pijn heeft als u uw pols beweegt, bijvoorbeeld door een ziekte of na een ongeval. Wel proberen we eerst uw klachten weg te nemen met fysiotherapie, een brace en pijnstillers.

Hoe ziet de pols eruit? 

De pols bestaat uit:

  • Het spaakbeen
  • De ellepijp in de onderarm
  • Acht handwortelbeentjes (die in twee rijen zijn gegroepeerd)

De handwortelbeentjes zijn onderling met elkaar verbonden door bandjes, die de gewrichten tussen de handwortelbeentjes verstevigen.

Scaphoid = scheepvormige botje
Lunatum = maanvormige botje

Hoe verloopt het plaatsen van een polsprothese?

U krijgt een volledige narcose. De operatie duurt een uur. Na de operatie krijgt u gips voor de duur van 2 tot 6 weken, eventueel verwisselen we het gips tussentijds voor een afneembare brace.
Onze fysiotherapeut, gespecialiseerd in hand- en polsklachten, begeleidt u tijdens de revalidatie. Het totale herstel duurt meestal 6 tot 9 maanden.

    

Wat kunt u verwachten van een kunstpols?

Meestal heeft u geen pijn meer en kunt u uw pols ongeveer 35 graden buigen en 35 graden strekken. U moet zich wel realiseren dat een polsprothese een kunstgewricht is en niet eeuwig meegaat. Zwaar werk moet u vermijden. Een kunstpols schiet ook makkelijker uit de kom dan een gewone pols. De meningen lopen uiteen over hoeveel u uw pols mag belasten. Vaak wordt gezegd dat u maximaal een paar kilo mag tillen.

Welke orthopeed behandelt mij?

Zijn er alternatieve operaties?

Uw orthopeed zal aangeven of u in aanmerking kunt komen voor een van de volgende alternatieve behandelingen:

Complementary Content
${loading}
Scroll