Kijkoperatie heupgewricht | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden paasweekend 2024

Lees meer over mogelijke afwijkende openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Kijkoperatie heupgewricht

Heeft u pijnklachten bij sporten en bewegen of als u uw heup ‘op slot’ schiet? Deze klachten kunnen ontstaan vanwege een ontsteking, een losgeschoten stukje kraakbeen of bot, beschadigingen aan het kraakbeen of ingeklemde kraakbeenflappen. Is de diagnose gesteld en blijkt behandeling met pijnstillers en fysiotherapie geen effect te hebben? Dan kunnen we met een kijkoperatie (arthroscopie) in het heupgewricht uw heupklachten verhelpen. 

De heup

In uw bovenbeen zit de heupkop (femur) dat in het kommetje (acetabulum) van het bekken past. Het heupkapsel (bestaande uit stevige banden) houdt alles op zijn plaats en zorgt voor de stabiliteit van het heupgewricht. De heupkop en bekkenkom zijn bedekt met een laag zacht en verend kraakbeen. Dit is nodig voor goede beweeglijkheid en het opvangen van schokken tijdens bewegen. Op de rand van de kom bevindt zich een kraakbenige lip (labrum). Om het heupgewricht ligt een stevig gewrichtskapsel. Dit zorgt voor stabiliteit van het heupgewricht. In de afbeelding hieronder kunt u zien hoe uw heup eruit ziet.

   

Met welke klachten krijgt u een kijkoperatie (arthroscopie)?

Labrum letsel

Door een letsel of repeterende kleine letsels in het labrum (zie afbeelding hierboven) kan er een scheur ontstaan. Dit zorgt voor pijnklachten, meestal diep in de lies of in de bil. Tijdens de kijkoperatie verwijdert of hecht de orthopeed beschadigde delen van het labrum.

Impingement oftewel inklemming

Inklemming ontstaat als het dijbeen (femur) tegen de heupkom (acetabulum) botst. Er bestaan twee typen inklemming, die soms in combinatie voorkomen: een CAM (bobbel) of een pincer (rand). Tijdens de kijkoperatie verwijdert de orthopeed de bobbel en/of rand.

CAM-impingement
Bij de overgang van de heupkop en de heupnek kan zich een bobbel bevinden. Deze bobbel noemen wij een CAM. Deze CAM kan tegen de rand van de heupkom stoten en zo schade aanrichten aan het labrum en het kraakbeen van de heupkom. In dit filmpje ziet u een voorbeeld van CAM -impingement: 


Pincer-impingement
Dit kan ontstaan als de rand van de heupkom te ver over hangt. Deze rand noemen wij een pincer. Ook pincer-impingement kan schade aanrichten aan het labrum en het kraakbeen van de heupkom. In dit filmpje ziet u een voorbeeld van Pincer-impingement:


Beschadigd of abnormaal kraakbeen

Door een letsel, inklemming of milde slijtage kan het kraakbeen van de heupkom of heupkop beschadigd zijn. Dit kan zorgen voor kraakbeenflapjes die tussen het gewricht kunnen komen. Tijdens de kijkoperatie kan de orthopeed dit oppervlak weer glad maken. Ook kunnen er in het bot kleine gaatjes worden gemaakt zodat cellen uit het beenmerg littekenkraakbeen kunnen vormen. Deze techniek wordt Micro-fractuur genoemd.

Gewrichtsmuis (corpus liberum)

Dit zijn afgeronde kraakbeenstukjes die los in een gewricht kunnen voorkomen. Dit kan pijn- of slotklachten geven. Tijdens de kijkoperatie zal de orthopeed deze verwijderen.

Letsel van het ligamentum teres

Een beschadigd ligamentum teres in de heup kan pijn- en klik-klachten geven. Flarden van het gescheurde ligament kan de orthopeed verwijderen.

Hoe verloopt een kijkoperatie van de heup?

U krijgt een ruggenprik of een algehele narcose. Met röntgenapparatuur bepalen we de juiste positie voor de kijkoperatie. Vervolgens maken we meestel 3 kleine sneetjes (incisies). Door die sneetjes brengt onze orthopeed een camera (arthroscoop) en instrumenten in uw heup. Afhankelijk van uw klachten (letstel) kan het zijn dat uw heup tijdens de kijkoperatie iets wordt opgerekt. 

Na de ingreep worden de sneetjes gehecht en/of plakken we (hecht)pleisters op de sneetjes. Soms krijgt u een drukverband. Als u terug bent op de verpleegafdeling komt de fysiotherapeut bij u langs om te oefenen. U gaat dezelfde dag of de dag na de operatie op krukken weer naar huis. Ook krijgt u een verwijsbrief mee voor fysiotherapie. U kunt alvast een afspraak maken met uw eigen fysiotherapeut voor ongeveer een week na de operatie. Na twee weken mag u oefenen in het zwembad, als de wondjes geheeld zijn.

Kunnen er complicaties optreden?

Complicaties komen bij deze operatie gelukkig zeer weinig voor.

  • Infecties zijn er nauwelijks, omdat er maar kleine sneetjes gemaakt zijn en het gewricht tijdens de ingreep met grote hoeveelheden vocht wordt gespoeld. Tevens wordt er voor de operatie een antibioticum gegeven.
  • Zwelling in het bovenbeen komt veel voor in verband met de spoelvloeistof. Dit geeft echter weinig klachten en zal spoedig na de ingreep weer verdwijnen.
  • Er bestaat wel altijd de kans op een bloeduitstorting.
  • Het kan voorkomen dat u een doof gevoel heeft in de voeten of tussen de benen. Dit verdwijnt meestal in de eerste week na de operatie.
  • Er is een kleine kans dat er trombose ontstaat in de periode na de operatie. Daarom adviseren wij om snel na de operatie te gaan bewegen.

Controle na ontslag

De wondjes zijn gehecht met een enkele hechting. De hechtingen mogen worden verwijderd na twee weken. Als er hechtpleisters zijn gebruikt, mag u deze laten zitten totdat ze er vanzelf afvallen. De huidwondjes kunnen na genezing nog lange tijd dik zijn. Dit heeft minimaal zes weken de tijd nodig om te genezen. U krijgt een afspraak bij uw orthopeed ongeveer zes weken na de operatie.

Adviezen voor thuis na kijkoperatie van de heup

  • In het belang van uw herstel start u direct na de kijkoperatie met bewegen van het been. Belast uw been nog niet volledig. U kunt zelf beginnen met de volgende oefeningen. Doe deze oefeningen ieder uur indien mogelijk.
    • Beweeg de voet op en neer en maak rondjes in het enkelgewricht.
    • De heup en knie buigen tot 90 graden of totdat er pijn ontstaat
    • Draai rondjes met het hele been.
  • Ervaart u pijn? Neem op tijd uw pijnstillers in de vorm van Paracetamol.
  • Probeer zo normaal mogelijk te lopen.
  • Loop de eerste dagen niet te veel, de afstand mag u op geleide van de pijn uitbreiden. Gebruik 1 of 2 krukken om het been tijdelijk te ontlasten.
  • Zet bij traplopen uw benen in deze volgorde:
    • omhoog: het goede been eerst, het geopereerde been bijplaatsen
    • omlaag: het geopereerde been eerst, het goede been bijplaatsen
  • Douchen mag u al de dag na de operatie als de wondjes niet meer lekken. Na 2 weken mag u pas in bad, als de wondjes dicht zijn.
  • Het hangt van de conditie van uw heup af (zwelling/beweeglijkheid) of u weer kunt gaan autorijden of fietsen. Meestal duurt het drie tot vier weken.
  • Het moment waarop u weer kan werken, hangt samen met de aard van de ingreep en het soort werk dat u doet. Over het algemeen wordt twee weken aangehouden voor zittend werk en vier tot zes weken voor zwaarder werk.
  • Het hervatten van sporten hangt af van de soort sport. Het is raadzaam om met contactsporten te wachten tot 3 tot 4 maanden na de operatie.
  • De nabehandeling is afhankelijk van wat er tijdens de operatie verricht wordt. Revalidatie van een heuparthroscopie is doorgaans een langdurig en intensief traject.
Complementary Content
${loading}
Scroll