Interne onderzoeken – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Interne onderzoeken

Bij interne onderzoeken maken we organen zichtbaar, zoals uw slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, nieren en blaas. We doen dit met röntgenstraling en contrastmiddel.

Hoe verloopt het interne onderzoek?

Tijdens het onderzoek staat of ligt u op een onderzoekstafel. In de onderzoeksruimte hangt een röntgenapparaat. De laborant zorgt ervoor dat het röntgenapparaat precies bij het lichaamsdeel zit dat we willen onderzoeken. De röntgenstralen gaan door uw lichaam heen. Daarna komen ze op een gevoelige plaat en worden ze omgezet in een beeld. Vaak maken we meerdere beelden achter elkaar, waardoor een soort film ontstaat. U voelt niets van de röntgenstraling. Om bepaalde onderdelen van uw lichaam extra goed zichtbaar te maken, kan uw arts kiezen voor contrastvloeistof. U krijgt een drankje waarin contrastvloeistof zit. Dit heet bariumpap. Het kan ook zijn dat we contrastvloeistof bij u inspuiten.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag. Uw arts beoordeelt de uitslag en bespreekt deze met u.

Complementary Content
${loading}
Scroll