alert
Corona

Ons laatste nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden rondom corona: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Hemodialyse

Uw nieren filteren afvalstoffen en vocht uit uw bloed. Als ze niet goed werken, heet dat nierfalen of nierinsufficiëntie. In dat geval moeten we een andere oplossing vinden om uw bloed te zuiveren. Dat kan via een kunstnier in het ziekenhuis. Dit heet hemodialyse. De meeste mensen die hemodialyse nodig hebben komen 3 keer per week naar het dialysecentrum voor bloedzuivering.

Hoe verloopt hemodialyse? 


  • De hemodialyse vindt plaatst in het dialysecentrum in het ziekenhuis.
  • De verpleegkundige weegt u en neemt uw bloeddruk op.
  • Als u een shunt heeft (dat is een verbinding tussen een ader en een slagader die het makkelijker maakt om de dialyse aan te leggen) dan prikt de verpleegkundige deze aan.
  • Bij acuut nierfalen is er geen tijd om een shunt te plaatsten. In dat geval krijgt u een kunststof buisje in uw hals of lies, dat is een dialysekatheter.
  • Vervolgens legt de verpleegkundige u aan het dialyseapparaat; die werkt als een kunstnier en zuivert uw bloed van afvalstoffen, vocht en zout. Tijdens de dialyse houden wij uw bloeddruk in de gaten en checken wij de apparatuur.
  • Gemiddeld duurt een hemodialyse 4 uur.


Mag u eten en drinken tijdens de hemodialyse?

Wij zorgen ervoor dat u thee, koffie, soep en een broodje krijgt tijdens de behandeling. Dit gebeurt alleen in overleg, omdat u zich aan een dieet moet houden en misschien ook een vochtbeperking heeft (dat is het maximum aan drinken dat u per uur mag hebben). Een grote maaltijd is niet goed voor u tijdens de behandeling, dus dat is dan ook niet mogelijk.

Complementary Content
${loading}
Scroll