Halve knieprothese – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Halve knieprothese

Als één kant van uw knie versleten is, krijgt u een halve knieprothese. Dat kan zowel een nieuwe binnenzijde als een nieuwe buitenzijde van uw knie zijn. Onze orthopeed plaatst een metalen deel op uw dijbeen en op het binnenste of buitenste deel van uw scheenbeen. Daartussen komt dan een kunststof deel.

Röntgenfoto van een halve knieprothese

Hoe verloopt de revalidatie na het plaatsen van een nieuwe knie?

  • Als u terug op de afdeling bent na de operatie, gaat u met onze fysiotherapeut oefeningen doen. U mag de knie direct volledig belasten en bewegen. U gaat ook op dezelfde dag uit bed om te leren lopen met krukken. Hoe sneller u mobiliseert, hoe sneller uw revalidatie zal verlopen. Als de wond droog is en de pijn acceptabel is, gaat u naar huis. Dit is gemiddeld na 1 à 2 dagen in het ziekenhuis.

Revalidatie na opname

Thuis zult u verder revalideren met uw fysiotherapeut. Het is belangrijk dat u goed oefent met buigen en strekken van uw knie, hiervoor zult u nog pijnstilling door moeten gebruiken.

2 weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. 8 weken na revalidatie komt u terug bij uw orthopedisch chirurg met een nieuwe röntgenfoto van de knie. Vaak is de knie dan nog warm en wat gezwollen, dit zal in enkele weken tot maanden na de ingreep afnemen.

Autorijden:

Meestal kunt u na 6 weken na de operatie weer autorijden.

Hoe lang gaat een nieuwe knie mee?

Uit onderzoek weten we dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. Indien uw knieprothese na jaren los gaat zitten in het bot , dan kunnen we de prothese wederom vervangen met een nieuwe prothese.

Complementary Content
${loading}
Scroll