Gedeeltelijk vastzetten van de pols | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Gedeeltelijk vastzetten van de pols

We kunnen de pols gedeeltelijk vastzetten. Dat noemen we ook wel een partiële polsarthrodese. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij instabiliteit van de pols (reumapatiënten) of bij slijtage van de pols. Afhankelijk van uw klachten, zijn er verschillende plekken waar we de pols kunnen vastzetten.

Hoe ziet de pols eruit?

De pols bestaat uit:

  • Het spaakbeen
  • De ellepijp in de onderarm
  • Acht handwortelbeentjes (die in twee rijen zijn gegroepeerd)

De handwortelbeentjes zijn onderling met elkaar verbonden door bandjes, die de gewrichten tussen de handwortelbeentjes verstevigen.

Scaphoid = scheepvormige botje
Lunatum = maanvormige botje

Welke vormen van deze behandeling zijn er?

Bij radiolunaire artrodese maken we het maanvormige botje (lunatum) vast aan uw spaakbeen (radius). Deze operatie doen we vooral bij patiënten met beginnend reuma. Uw pols blijft redelijk bewegelijk en wordt weer stabieler.

   

Voor de operatie                                Na de operatie

Bij de LCTH-artrodese (4 corner arthrodese) maken we de vier polsbotjes die aan de pinkkant van uw pols zitten (het lunatum, capitatum, hamatum en triquetrum) aan elkaar vast. Verder verwijderen we uw scheepvormige botje (scaphoid) gedeeltelijk of geheel. Deze ingreep doen we meestal bij slijtage van uw maan- en scheepvormige botje in uw pols.

   

Voor de operatie                               Na de operatie

Hoe verloopt het gedeeltelijk vastzetten van mijn pols?

U krijgt in bijna alle gevallen een volledige narcose. De operatie duurt een uur. Na de operatie krijgt u voor 6 weken gips. Eventueel verwisselen we het gips voor een afneembare brace.
Na 2 tot 3 dagen mag u weer naar huis. U krijgt een recept voor pijnstillers mee. Het totale herstel duurt meestal 6 tot 9 maanden.

Wat kunt u verwachten van deze behandeling?

Meestal zal de pijn in uw pols over zijn of in ieder geval sterk zijn verminderd. De beweeglijkheid van uw pols zal minder zijn dan van een normale pols (ongeveer 50-60% minder). U mag na het herstel uw pols weer volledig belasten en ook zwaar werk is toegestaan. Wel kan in de toekomst de slijtage verder gaan in het deel dat niet vastgezet is, waardoor een volgende operatie nodig kan zijn. Soms moeten de schroeven of krammen verwijderd worden. 

Zijn er complicaties?

Deze zijn bij deze ingreep zeldzaam. Een heel enkele keer treedt er een nabloeding of een ontsteking op. Verder kan de beweeglijkheid tegenvallen en kan er dystrofie optreden.

Welke orthopeed behandelt mij?

Zijn er alternatieve operaties?

Uw orthopeed kan aangeven of de volgende alternatieven op u van toepassing zijn:

Complementary Content
${loading}
Scroll