Galblaasoperatie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Galblaasoperatie

Bij een galblaasoperatie verwijderen we de galblaas. Dat kan op twee manieren: via een kijkoperatie of een buikoperatie. Uw arts bespreekt met u wat voor u de beste oplossing is. Het kan zijn dat het niet veilig is om uw galblaas via een kijkoperatie te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de galblaas ontstoken is. In dat geval krijgt u een buikoperatie. Een galblaasoperatie duurt meestal 1 tot 1,5 uur.

Hoe verloopt een galblaasoperatie via een kijkoperatie?

Eerst vullen we uw buikholte met kooldioxide, een onschuldig gas. Dat is nodig om straks een goed overzicht van uw buikholte te krijgen. Via een snee van congeveer 2 cm bij de navel brengt onze chirurg een laparoscoop in uw buikholte. Dat is een lange rechte buis waarop een kleine videocamera en een lichtbron zijn gemonteerd. Via een videomonitor kijken we in de buik. Vervolgens maakt de chirurg enkele kleine sneetjes in de buikwand. Door de sneetjes gaan de instrumenten naar binnen waarmee de chirurg uw galblaas verwijdert.

Hoe verloopt een galblaasoperatie via een buikoperatie?

Bij het verwijderen van een galblaas via een buikoperatie maakt de chirurg een lange snee van 10 tot 15 cm. Die komt in de bovenbuik of aan de rechterkant onder de ribbenboog, om langs die weg de galblaas te verwijderen.
Complementary Content
${loading}
Scroll