Web Content Viewer
ActionsEchopunctie
Met een echopunctie halen we met een naald wat weefsel of vocht weg. Door echobeelden te maken, weten we op welke plek we dit moeten doen. We maken dus gebruik van 2 onderzoekstechnieken:
- Met een punctie haalt onze radioloog met een dunne holle naald wat vocht uit uw lichaam. Als het nodig is om een klein stukje weefsel weg te halen, gebeurt dat met een iets dikkere holle naald. Dat heet een biopt.
- Met echografie (kortweg ‘echo’) zien wij de grootte, de structuur en eventuele afwijkingen van uw organen en weefsels. Dankzij die beelden weten de radioloog en de laborant precies op welke plek of plekken het weefsel of vocht zit dat in de naald moet komen.
Na afloop gaat het verzamelde weefsel of vocht voor onderzoek naar onze afdeling Pathologie.
Web Content Viewer
ActionsHoe verloopt een echopunctie?
- Op de plek van de punctie desinfecteren wij uw huid.
- Zo nodig krijgt u vooraf plaatselijke verdoving.
- Bij een biopt maakt de arts een sneetje van enkele millimeters in uw huid, zodat de naald er doorheen past.
- Bij een punctie is zo’n sneetje meestal niet nodig, de naald prikt door de huid.
- Het aanprikken door een radioloog en een laborant gebeurt onder echogeleide: ze zien op de echobeelden wat de juiste plek is.
- Om voldoende vocht of weefsel te verzamelen, is het soms nodig om meerdere keren te prikken. Tijdens het onderzoek houden de radioloog en laborant u op de hoogte van wat er gebeurt.
- Bij sommige puncties is het nodig dat we u na afloop opnemen op een verpleegafdeling. Als zo’n opname nodig is, bespreekt uw behandelend arts dit vooraf met u.
De uitslag
Na ongeveer 5 werkdagen is de uitslag van het onderzoek bekend. Voor informatie over de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.