Calciumscore | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Calciumscore

De calciumscore is een onderzoek naar het calciumgehalte in de kransslagaders van het hart. Met een CT-scan brengen we uw hart in beeld. Uw arts kijkt daarbij of er aderverkalkingen (calcium) in de kransslagaders van het hart aanwezig zijn. Als de CT-scan veel witte vlekken laat zien, is de calciumscore hoog. Een hoge score geeft een verhoogd risico op een hartziekte. De calciumscore is een nieuw type onderzoek, dat zijn waarde nog verder moet bewijzen. Voorlopig geldt de calciumscore daarom als een aanvullend onderzoek.

Hoe verloopt de calciumscore?

  • Op de dag van het onderzoek mag u geen koffie, cola of andere cafeïnehoudende dranken gebruiken. 
  • Voor het onderzoek is het nodig dat u de bovenkleding uit doet en sierraden afdoet. De laborant plakt vier plakkers op uw borst. Deze plakkers zijn bedoeld om het hartritme tijdens het maken van de scan te volgen.
  • Voor het onderzoek komt u op een tafel te liggen. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt daarbij in een ronde opening. In deze opening worden de foto’s gemaakt. U merkt dat u na elke foto een stukje opschuift. 
  • Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoekskamer, de laboranten zijn in de aangrenzende kamer. Via een raam kunnen zij u zien, zij  houden contact met u via de intercom. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. 
  • Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

De schriftelijke uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend. Voor informatie over de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Complementary Content
${loading}
Scroll