Botankers plaatsen – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Botanker plaatsen

<title>

Een botanker is een metalen plaatje dat de kaakchirurg in het kaakbot zet. Hieraan kan een orthodontist via elastiekjes of touwtjes een beugel vastmaken, zodat die beter werkt.

Hoe verloopt het plaatsen van botankers?

We plaatsen botankers alleen na verwijzing van de tandarts of orthodontist. In het ziekenhuis maken we een röntgenfoto van uw kaak en krijgt u een plaatselijke verdoving. De kaakchirurg maakt een sneetje in uw tandvlees en zet het botanker vast met 2 of 3 schroefjes. U krijgt een zoutspoeling en we hechten uw tandvlees. U krijgt pijnstillers mee, voor als de verdoving uitwerkt. Al met al duurt het plaatsen van botankers ongeveer een half uur.


Waar moet u op letten na de behandeling?

De eerste uren na de behandeling kan uw tandvlees nog een beetje bloeden. In de dagen erna kan uw wang zwellen. Dit is in principe een normale reactie en gaat vanzelf over als u uw wond goed verzorgt. U mag alleen spoelen met het speciale mondspoelmiddel van uw dokter, liever niet met gewoon water of een ander middel omdat dit het wondje te veel kan irriteren. Voorzichtig tandenpoetsen mag gewoon en eten ook. We raden de eerste dagen aan om alleen dingen te eten die makkelijk te kauwen zijn. Verder is het belangrijk om binnen 3 weken nadat de botankers zijn geplaatst een afspraak te maken bij een orthodontist. Zo blijft het risico dat de botankers loslaten het kleinst.

Complementary Content
${loading}
Scroll