Behandeling neuspoliepen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Behandeling neuspoliepen

Neuspoliepen zijn zwellingen in het neusslijmvlies. Ze zijn niet gevaarlijk maar soms wel hinderlijk of zichtbaar. Er zijn verschillende manieren om neuspoliepen te verwijderen. De keuze hangt af van uw klachten en de grootte of vorm van de poliepen.


Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Medicatie

Corticosteroïde helpen vaak om de neuspoliepen te verkleinen. De neusspray of neusdruppels kunt u over langere periode gebruiken zonder bijwerkingen, maar de poliepen zullen er niet helemaal door verdwijnen. Tabletten of een injectie met corticosteroïde helpen vaak heel goed tegen de klachten. De bijwerkingen zijn wel zwaarder, dus deze behandeling mag niet te lang duren.

Operatie

We kunnen poliepen verwijderen met een operatie. Bij poliepextractie wordt u plaatselijk verdoofd en haalt de chirurg het zichtbare deel van de neuspoliep weg. Er kan dus nog een deel blijven zitten in de zeefbeenholte. Om de poliep compleet te verwijderen is een zwaardere operatie nodig waarbij het soms nodig is om onder gehele verdoving te gaan: de endoscopische neusbijholteoperatie.

Blijven neuspoliepen weg na medicijnen of een operatie?

Bij sommige mensen blijven, na medicijnen en na behandeling, de poliepen maar terugkomen. De endoscopische neusbijholtechirurgie geeft de meeste kans op succes. Meestal geeft de arts u na een operatie neusspray met corticosteroïde mee, zodat de poliepen minder snel terugkeren. Het is ook belangrijk om allergieën en ontstekingen te behandelen, als u daar last van heeft.

Complementary Content
${loading}
Scroll