Baarmoederverwijdering | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Baarmoederverwijdering

Bij een baarmoederverwijdering halen we uw baarmoeder weg. Dat kan op verschillende manieren: via een buikoperatie, een kijkoperatie of via de schede. Welke methode we gebruiken, hangt af van de reden van de verwijdering, de grootte van uw baarmoeder en de mate van eventuele verzakking. Meestal worden ook uw baarmoederhals en baarmoedermond verwijderd. Uw eierstokken en eileiders blijven meestal zitten.

Wanneer verwijderen we uw baarmoeder?

Samen met uw arts bespreekt u wat de oorzaak is van uw klachten en welke oplossingen er zijn. We verwijderen uw baarmoeder alleen als daar hele goede redenen voor zijn. Zoals:

Hoe verloopt een baarmoederverwijdering?

Verwijdering van de baarmoeder via de schede

Deze methode kunnen we inzetten als uw baarmoeder niet te groot is en vanzelf al iets in de schede naar beneden komt. Deze ingreep noemen we ook wel vaginale uterusextirpatie. We halen hierbij ook uw baarmoedermond weg. Soms combineren we deze operatie met een operatie aan de voor- of achterwand van de schede, bijvoorbeeld wanneer u bekkenbodemklachten heeft. Bij deze operatie krijgt u alleen een litteken boven de schede en geen buiklitteken. Meestal herstelt u snel weer. 

Verwijdering van de baarmoeder via de buikwand

Deze ingreep noemen we ook wel abdominale uterusextirpatie. We gebruiken deze methode als we uw baarmoeder niet via de vagina kunnen verwijderen of als u wilt dat uw baarmoedermond behouden blijft. We maken een sneetje van 10 tot 15 centimeter boven uw schaambeen. Soms is het nodig om ook een verticale snede van de navel naar uw schaambeen te maken.

Verwijdering van de baarmoeder via de buikwand met een kijkoperatie

We gebruiken deze techniek wanneer uw baarmoeder niet te groot is, maar wel te weinig verzakt is om via de vagina te verwijderen. Bij deze operatie maken we 2 tot 4 sneetjes in uw buikwand. Via de snee net onder uw navel brengen we een laparoscoop in. Dit is een kijkbuis met aan het einde een camera en een lampje. Via de andere sneetjes brengen we instrumenten in uw buikholte. Hiermee maken we de baarmoeder los. We halen uw baarmoeder via de schede of in kleine stukken via de kijkbuis weg. Soms is het mogelijk om uw baarmoederhals te behouden.

Complementary Content
${loading}
Scroll