Artrose van de enkel – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Artrose van de enkel

De botten in uw enkelgewricht zijn bedekt met een laagje glad kraakbeen. Hierdoor kunnen ze soepel bewegen. Bij artrose slijt het kraakbeen in uw gewricht heel erg. Het gladde oppervlak wordt dun en brokkelig. Of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Uw lichaam repareert het kraakbeen niet meer. Met een röntgenfoto kunnen we zien of u artrose heeft. Is dat het geval, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij artrose van de enkel?

We beginnen altijd met een niet-operatieve behandeling. Dat wil zeggen dat we uw klachten proberen te verhelpen zonder te opereren. Denk daarbij aan:

  • Pijnstillers en ontstekingsremmers om de zwelling te verminderen
  • De belasting op de gewrichten verminderen, zoals lopen met een stok
  • Fysiotherapie
  • Een injectie in het gewricht met corticosteroïden
  • Op maat gemaakte schoenen

Als deze behandelingen niet helpen, kunnen u opereren. Er zijn 3 operaties mogelijk. Welke operatie we uitvoeren, hangt af van de ernst van de slijtage, de pijn die u ervaart, de stand van uw enkel en de kwaliteit van de aangrenzende gewrichten. Soms is er meer dan één operatie nodig.

1. Artroscopie 

Is uw enkelartrose niet ernstig, dan kan ‘schoonmaken’ van de enkel met een kijkoperatie een oplossing zijn. U bent dan 3 tot 5 jaar van de pijn af. Dit is een kleine ingreep. U hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis te blijven. 

2. Artrodese 

Deze ingreep heft de functie van het bovenste spronggewricht op doordat we de botten aan

elkaar vast maken. Een enkelarthrodese kunnen wij via een kijkoperatie uitvoeren of via een grotere snede. De kijkoperatie heeft als voordeel dat u sneller herstelt. Maar met een grotere snede kunnen we uw voet beter positioneren. Uw arts bespreekt met u wat de beste methode is voor uw situatie. Na de operatie moet u rekenen op 3 maanden revalideren.

3. Prothese kunstgewricht

In sommige gevallen is het plaatsen van een kunstgewricht – een totale enkelprothese – de beste oplossing voor uw klachten. Na de operatie krijgt u 6 weken gips. Daarna moet u rekenen op 6 weken fysiotherapie.


Complementary Content
${loading}
Scroll