CT-scan dikke darm (colon) – Onderzoeken │ Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

CT-scan van de dikke darm (colon)

Bij een CT-scan van de dikke darm maken we met röntgenstralen afbeeldingen van de dikke darm. Daarnaast maken we afbeeldingen van een aantal buikorganen, de lymfeklieren, de hoofdslagader (aorta) en andere bloedvaten in de buik. De opnamen die de CT-scanner maakt, geven een driedimensionaal beeld. Met de scan kan uw arts afwijkingen aan de dikke darm beter opsporen of beter in beeld krijgen. 

Hoe verloopt een CT-scan van de dikke darm?

  • De dag vóór het onderzoek mag u gedurende de hele dag alleen vloeibaar eten en drinken. Daarnaast neemt u na het ontbijt, na het middageten en na het avondeten 1 flesje onverdund Telebrix. Dit is het contrastmiddel dat ervoor zorgt dat uw darm goed zichtbaar is op de foto’s. 
  • Op de dag van het onderzoek neemt u om 7.00 uur 's ochtends het laatste flesje onverdund Telebrix. U mag hierna nog een vloeibaar ontbijt nuttigen zoals vla of yoghurt. Vanaf drie uur voor het onderzoek mag u niets meer eten en/of drinken. 
  • Voor het onderzoek komt u op een tafel te liggen. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt daarbij in een ronde opening. In deze opening worden de foto's gemaakt. U merkt dat u na elke foto een stukje opschuift.
  • De arts brengt via de anus een slangetje in. Hierdoor wordt lucht ingeblazen.
  • Meestal krijgt u tijdens het onderzoek ook een contrastmiddel ingespoten via een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u tevens het medicijn Buscopan toegediend. Dit is om de darmen beter te kunnen beoordelen. 
  • Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoekkamer. Omdat er wordt gewerkt met röntgenstralen, is het nodig dat de arts en de laborant achter glas staan. Via een raam kunnen zij u blijven zien. Zij houden contact met u via een intercom.
  • Door het medicijn Buscopan kunt u tijdelijk last krijgen van wazig zien. Daarom is het niet verstandig om na het onderzoek zelf auto te rijden. Zorg dat iemand u naar huis kan brengen.

De uitslag

De schriftelijke uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend. Voor informatie over de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Complementary Content
${loading}
Scroll