CT-buik (abdomen) – Onderzoeken │ Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

CT buik

Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek, waarbij we gebruikmaken van röntgenstralen. De CT-scanner is een apparaat waarmee we een overzicht van de organen, weefsels en vaten in uw buik kunnen maken. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van de organen. Op die manier kunnen we een hele serie gedetailleerde afbeeldingen maken. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.


Hoe verloopt een CT-scan van de buik?                                  

  • Het is van belang dat u vanaf 3 uur voor het onderzoek niet meer eet, drinkt of rookt. Uw medicijnen mag u met een klein beetje water innemen.
  • Voor het onderzoek komt u op een tafel te liggen. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt daarbij in een ronde opening. In deze opening worden de foto's gemaakt. U merkt dat u na elke foto een stukje opschuift.
  • Meestal wordt tijdens het onderzoek een contrastmiddel ingespoten via een infuus in de arm. Bent u overgevoelig voor contrastmiddel of andere stoffen? Meldt u dit dan aan de laborant die de CT-scan maakt.
  • Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoekskamer, de radioloog en een medewerker zijn in de aangrenzende kamer. Via een raam kunnen zij u zien. Zij houden contact met u via een intercom. 

De uitslag

De schriftelijke uitslag van het onderzoek is na ongeveer 5 werkdagen bekend. Voor informatie over de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Complementary Content
${loading}
Scroll