Verpleegkundig Spreekuur MDL | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verpleegkundig Spreekuur Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Op de polikliniek MDL (Maag Darm en Leverziekten) werken verpleegkundig specialisten en MDL-verpleegkundigen.

U wordt in overleg met uw MDL arts doorverwezen naar het verpleegkundig spreekuur.

De MDL verpleegkundige

De MDL verpleegkundige geeft voorlichting over verschillende aandoeningen, onderzoeken en behandelmethoden. Ook informeert zij over het gebruik van medicatie en coördineert de zorg rondom de patiënt. 

Zij zijn vooral betrokken bij de zorg voor patiënten met chronische darmonstekingen, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn (IBD).

U kunt bij de MDL verpleegkundige terecht voor:

  • informatie over medicijngebruik, zowel over de werking van de medicatie als de wijze waarop de medicatie gebruikt moeten worden
  • informatie over zwangerschap en vruchtbaarheid bij IBD
  • advies hoe u symptomen die bij uw ziekte en behandeling kunnen optreden kunt herkennen, zij kan u ideeën aanreiken hoe u het beste hierop kunt reageren
  • informatie over hoe u eventuele ongemakken die bij uw ziekte optreden kunt opvangen
  • uitleg over onderzoek
  • advies en voorlichting over voeding
  • informatie  over patiëntenverenigingen, informatiemateriaal etc.
  • hulp bij lichamelijke en/of psychosociale problemen

Ook houdt de MDL verpleegkundige spreekuur voor patiënten die een gastro- en/of coloscopie moeten ondergaan. Ze kijkt naar de gezondheidstoestand van de patiënt, geeft voorlichting over het onderzoek en de voorbereiding en beantwoordt vragen van de patiënt. Het doel hiervan is om een zo veilig mogelijk onderzoek te waarborgen.

De verpleegkundig specialist MDL

De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een aanvullende HBO Master opleiding. De verpleegkundig specialist heeft meer verantwoordelijkheden dan een verpleegkundige. Daarmee is zij een hulpverlener die zowel medische als verpleegkundige taken uitvoert. Zo kan de verpleegkundig specialist anamnese gesprekken voeren, lichamelijk onderzoek verrichten, aanvullende onderzoeken met u afspreken en in bepaalde gevallen zelf diagnoses stellen en medicatie voorschrijven.

De verpleegkundig specialist kan verschillende taken van de arts overnemen. In sommige gevallen is zij zelfs de behandelverantwoordelijke. Naast de patiëntenzorg houdt de verpleegkundig specialist zich ook bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg en houdt zij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Een verpleegkundig specialist is een wettelijk beschermde titel. Je mag jezelf alleen zo noemen als je de opleiding hebt voltooid en je ingeschreven staat in het BIG-register.


De verpleegkundig specialisten zijn onder andere betrokken bij de zorg voor patiënten met:

  • chronische darmontstekingen, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn (IBD)
  • virale hepatitis
  • prikkelbare darmsyndroom
  • coeliakie

U kunt door de MDL arts verwezen worden naar de verpleegkundig specialist maar ook na verwijzing van de huisarts bij de verpleegkundig specialist een afspraak krijgen.

De intake verpleegkundige

De intake verpleegkundige houdt spreekuur voor patiënten die een gastro- en/of coloscopie moeten ondergaan. Zij kijkt naar de gezondheidstoestand van de patiënt, geeft voorlichting over het onderzoek en de voorbereiding en beantwoordt vragen van de patiënt. Het doel hiervan is om een zo veilig mogelijk onderzoek te waarborgen


MijnIBDcoach

Gelre ziekenhuizen werkt sinds 2019 met het eHealth programma MijnIBDcoach. Uit een groot Nederlands onderzoek blijkt dat patiënten, die gebruik maken van dit programma, minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Meer over dit programma vindt u via MijnIBDcoach (zie folder hieronder).

Wetenschap
Vanuit de maag, darm, leverziekten werken we mee aan wetenschappelijk onderzoek. U kunt gevraagd worden om deelname te overwegen.

Afspraak

U kunt door de MDL arts verwezen worden naar het verpleegkundig spreekuur. U krijgt dan een afspraak bij de verpleegkundige of de verpleegkundige specialist. Daarnaast is het ook mogelijk dat u na een verwijzing van de huisarts een afspraak bij de verpleegkundig specialist krijgt.

Stuurt uw huisarts de verwijsbrief naar het ziekenhuis? Dan ontvangt u vervolgens schriftelijk of telefonisch een afspraak voor polikliniekbezoek.

Contactgegevens

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 163
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 055 - 581 80 30
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 119
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 055 - 581 80 30
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll