Thoracale aorta polikliniek | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Thoracale Aorta-polikliniek

U kunt onze polikliniek terecht als u een afwijking heeft aan de thoracale aorta of aan de aortaklep. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

Vraag en antwoord

Wat zijn de aorta, thoracale aorta en aortaklep?

De aorta is de grote lichaamsslagader die het bloed vanuit het hart naar de diverse slagaderen in armen, hals, borst buik en benen transporteert. De thoracale aorta is het gedeelte van de aorta dat zich in de borstholte bevindt. De aortaklep bevindt zich aan de uitgang van het hart en aan het begin van de aorta.

Wat is een aneurysma?

Bij een aneurysma is de vaatwand slapper en dunner dan normaal waardoor het bloedvat (in dit geval de aorta) wijder wordt. Dit kan een pijnlijk of kloppend gevoel in de borst of tussen de schouderbladen veroorzaken, maar de meeste mensen ondervinden van een aneurysma helemaal geen last. Een aneurysma wordt daarom nogal eens per toeval ontdekt tijdens een echografie of bij een CT-scan. Als een aneurysma te wijd wordt, is er risico dat een dissectie (overlangse splijting van de wand) of een ruptuur (scheur in de wand) optreedt. Preventieve behandeling is daarom van belang.

Wat is een bicuspide aortaklep?

De aortaklep is de klep aan de uitgang van het hart. Deze heeft meestal drie klepslippen (tricuspide). Soms is de aortaklep tweeslippig (bicuspide). Zo’n tweeslippige aortaklep is een frequent voorkomende aangeboren afwijking en komt voor bij 0,5 – 1,4% van de bevolking Een tweeslippige aortaklep gaat regelmatig gepaard met een verwijding van het begingedeelte van de aorta hetgeen dan ook weer tot een aneurysma kan leiden.

Is aneurysma van de thoracale aorta erfelijk?

Bij 20% van de patiënten wordt een aneurysma van de thoracale aorta veroorzaakt door een erfelijke bindweefselziekte. Ook een bicuspide aortaklep kan erfelijk zijn. Daarom is het van belang dat ook de klinisch geneticus (drs. J.G. Post) betrokken is bij het onderzoek. De cardiologische richtlijnen adviseren namelijk onderzoek/screening van de familieleden om te te beoordelen of zij ook deze erfelijke ziekte hebben.

Onderzoek

Bij de Thoracale Aortapolikliniek zijn de cardiologen Luc Cozijnsen en Richard Braam betrokken. Zij onderzoeken en behandelen patiënten volgens de laatste inzichten en kunnen via de klinisch geneticus ook DNA-onderzoek en familieonderzoek opstarten. Voor het onderzoek is meestal echocardiografie nodig, al of niet aangevuld met een MRI of een CT-scan.

Contact met Thoracale Aorta-polikliniek?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 163
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

Bel 055 - 581 18 01
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

Complementary Content
${loading}
Scroll