Hielspoor – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hielspoor

Hielspoor (Fasciitis Plantaris) is een chronische aandoening onder de hak van de voet en veroorzaakt vaak hielpijn bij volwassenen. De aandoening ontstaat op de plaats waar de pees aanhecht op het hielbot en komt doordat het bindweefsel van de peesplaat van uw voetzool verslechtert.

Het gevolg is minder goed bindweefsel en juist een toename van ontstekingscellen op dei plek. De aandoening begint ook als een ontstekingsreactie op overbelasting, dus een ontsteking zonder dat een bacterie of virus hiervoor zorgt. U loopt meer risico om hielspoor te krijgen als u uw voet steeds meer belast door bijvoorbeeld joggen, hardlopen of verkeerde schoenen en ook als u overgewicht heeft kan dit bijdragen aan het ontstaan en het aanhouden van hielspoor klachten.

Wat zijn de klachten bij hielspoor?

Bij hielspoor heeft u pijn als u uw hiel belast. De pijn onder de hak voelt als lopen op een kiezelsteentje. ’s Morgens heeft u meer pijn, vooral als u opstaat en u uw voet weer belast na een periode van rust. Ook kan het pijn doen als u lang gestaan heeft, op uw tenen staat of uw tenen buigt. Als u lang staat, kunt u stijf worden in de voet. Hielpijn zit meestal aan de kant van uw voetzool.

Ik vermoed dat ik hielspoor heb, wat nu?

Onze arts onderzoekt u, onder meer door te kijken of u pijn heeft bij druk op de voetzool bij uw hiel. Een enkele keer maken we een röntgenfoto om te zien of er een botuitsteeksel zit aan de onderkant van het hielbeen (een ‘spoor’). 15 tot 25 procent van de bevolking heeft overigens zo’n uitsteeksel zonder daar last van te hebben. Toch kan een röntgenfoto zinvol zijn om andere afwijkingen uit te sluiten, zoals een vermoeidheidsbreuk of cyste.

Complementary Content
${loading}
Scroll