Vertel me Gelre informatieavond over behandeling van schildklier

29 April 2024

In het kader van de Week van de Schildklier met als thema ‘Het zal je schildklier maar zijn’, houdt Gelre ziekenhuizen op donderdag 23 mei 2024 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over de behandeling van schildklieraandoeningen. De bijeenkomst vindt plaats in het auditorium van Gelre Apeldoorn, begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

Wat zijn schildklieraandoeningen?

De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals dat schildklierhormoon aanmaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ook heeft schildklierhormoon invloed op allerlei andere organen en weefsels zoals de darmen, hart en botten. Er zijn verschillende soorten schildklieraandoeningen. Soms is er iets mis met de werking van de schildklier en wordt er teveel of te weinig schildklierhormoon aangemaakt. Ook kan de schildklier vergroot zijn of knobbels vertonen. Meestal zijn deze knobbels goedaardig, heel soms is er sprake van schildklierkanker.

Diagnostiek en behandeling van schildklierknobbels

Tijdens deze Vertel me Gelre gaat het over knobbels in de schildklier. In Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen worden mensen met schildklierknobbels gezamenlijk behandeld door diverse specialisten. Zij vertellen elk vanuit hun vakgebied hoe zij diagnostiek en behandeling van schildklierknobbels aanpakken.

Internist-endocrinoloog Esther Derksen vertelt over wat een schildklierknobbel is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Vervolgens vertelt radioloog Susan Meijer over echo-onderzoek van de schildklier. Daarna vertelt chirurg Willem Lastdrager over schildklieroperaties bij knobbels en struma, waarna nucleair geneeskundige Marc Zuijdwijk vertelt over behandeling met radioactief jodium bij schildklierziekten. Tenslotte vertelt internist-endocrinoloog Simone Awater over de behandeling met radiofrequente ablatie (RFA) bij schildklierknobbels.

Als afsluiter gaat een vrijwilliger van de Schildklier Organisatie Nederland (SON) in op wat deze patiëntenorganisatie doet en kan bieden aan mensen met een schildklieraandoening. Daarna beantwoorden de sprekers vragen vanuit het publiek.

Tussen 18.45-19.30 uur en 21.00 – 21.30 uur is er tijd om de informatietafel van de SON te bezoeken in het auditorium (zie: schildklier.nl). Deze informatietafel is op woensdagmiddag 22 mei ook te bezoeken in de centrale hal van Gelre Zutphen tussen 13.30 – 16.30 uur.

Behandelteam schildklieraandoeningen

Om mensen met schildklierknobbels de beste behandeling te geven werken diverse specialisten samen in behandelteam schildklieraandoeningen. Zij vertellen graag hoe zij samenwerken om dat mogelijk te maken. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.

Aanmelden en programma

Aanmelden is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier in de webagenda van 23 mei 2024.