Stichting Vrienden schenkt 10 Virtual Reality brillen aan Gelre ziekenhuizen

19 April 2024

Op de afdeling Kind en Jeugd, het operatiekamercomplex en de Polikliniek voor Pijnbestrijding, ook wel Pijnpoli, in Gelre ziekenhuizen gaan ze met de tijd mee. Onlangs namen ze daar de allernieuwste Virtual Reality (VR) brillen in gebruik. Dit werd mogelijk gemaakt door een schenking van de Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis.

“Met een virtual reality (VR) bril kun je even ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Met de bril, waarin een speciaal computerprogramma zit, waan je je in een andere werkelijkheid. En dat is precies wat onze patiënten nodig hebben”, vertelt Jolanda Beij, verpleegkundig specialist op de Pijnpoli.

Nieuwe programma’s

We zijn ontzettend blij met deze 10 nieuwe VR brillen. We hadden al eerder een bril in ons bezit, maar die was eigenlijk sterk verouderd. Net zoals met alle technologische ontwikkelingen tegenwoordig moet je daarin ook blijven vernieuwen. Maar dat is wel kostbaar. Hoe mooi is het dat we nu 10 brillen krijgen voor Gelre, die betaald worden door de Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis. Zo blijft het voor Gelre ziekenhuizen mogelijk, de komende jaren deze innovatie in te blijven zetten. De software is kostbaar, maar met deze brillen kunnen we de allernieuwste programma’s aan. Denk daarbij aan zwemmen met dolfijnen of een fietstocht over de Veluwe. Of kies voor een mooi muziekstuk, waarbij je onderdeel bent van het orkest.

Veel mogelijkheden

We zetten deze VR bril in op onze pijnpoli, voor pijneducatie en pijnmanagementbehandeling. We zien daarbij een vermindering in tijd van 50% op een pijnbehandeling als de patiënt tijdelijk een VR-bril in bruikleen krijgt. Maar ook bij wondverzorging, soms een vervelende pijnlijke behandeling, kan het inzetten van een VR bril uitkomst bieden. Of op de operatiekamer, rondom een operatie. We gebruiken dan een relax en distress programma wat voor angst- en pijnvermindering kan zorgen en ontspanning kan geven.

Voor kinderen is het ook een prachtige methode om een spannend ziekenhuisbezoek iets aangenamer te maken. Dit zie je ook in dit filmpje.

Inzicht en ontspanning

Een mooi voorbeeld vind ik zelf een patiënt die al vele tientallen jaren chronische pijn had en al vele behandelingen gehad had. We hebben de VR bril ingezet bij het pijnmanagement behandelprogramma. Hierdoor kreeg deze patiënt meer inzicht in de werking van pijn en hoe daar zelf op een positieve manier invloed op uit te oefenen. De patiënt werd meer ontspannen en samen konden we ook nieuwe, meer uitdagende doelen stellen in het behandeltraject.

Er zijn zoveel mogelijkheden, we hopen dat we van de VR brillen, ook samen met andere afdelingen in Gelre nog veel profijt gaan hebben de komende jaren.”

Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis

Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis verleent financiële steun aan Gelre voor locatie Apeldoorn en Zutphen. Het gaat in het bijzonder om uitgaven die niet uit het reguliere ziekenhuisbudget kunnen worden bekostigd. Deze ondersteuning moet ten goede komen aan de service voor patiënten en hun welzijn. Klik hier voor meer informatie. De VR brillen zijn officieel uitgereikt door het bestuur van Stichting Vrienden aan de collega’s van de afdeling Kind en Jeugd en de OK. Op de foto van links naar rechts Jacqueline van Hardeveld (manager OK), Wim Bouma (Stichting Vrienden), Monica Kindervater (pedagogisch medewerker), Wendela Kuiperij (verpleegkundige), Paul Bosman (Stichting Vrienden).