Samen beslissen op de polikliniek Geriatrie “Ze denken goed mee over de juiste keuze voor mij”

4 March 2024

In 2022 is Gelre gestart met het zorgtraject ‘samen beslissen op de polikliniek Geriatrie’ om patiënten en behandelaren te ondersteunen bij het maken van een moeilijke behandelbeslissing. De geriater en de verpleegkundige geriatrie brengen samen met de patiënt en familie kwetsbaarheid en veerkracht in kaart over de (on)gewenste behandeluitkomsten. Hiermee kan de patiënt samen met de behandelaar belangrijke behandelbeslissingen maken. Het zorgtraject is succesvol, laten de positieve patiëntervaringen zien.

“Een montere dame komt met haar rollator aanlopen bij de polikliniek Geriatrie. Ze meld zich bij de receptie; ik kom voor een interview.” Patiënt Mevrouw Kok van Zuilekom, 85 jaar, gaat haar ervaring met samen beslissen op de polikliniek Geriatrie met ons delen. Na het serveren van een lekker kopje koffie begint ze te vertellen:

“Ik ben al een tijd erg benauwd. Na een dagopname in het ziekenhuis en verschillende onderzoeken kwam de diagnose van de cardioloog; een lekkende hartklep. Een serieus probleem wat ervoor zorgt dat ik erg veel en snel benauwd ben. Als tijdelijke oplossing kreeg ik een pufje. Dat is fijn, maar lost het probleem niet op. Al snel werd duidelijk dat een hartoperatie er voor mij, gezien mijn leeftijd en gesteldheid, niet meer in zit. Het is een zware operatie en er is revalidatie nodig. Er is gelukkig wel een alternatief, een operatie via de lies. Dat is medisch gezien ook een goede oplossing, minder zwaar, maar wel een operatie. Na de gesprekken met de cardioloog kwam ik in contact met de verpleegkundige van de poli Geriatrie, Samen Beslissen.

Ook kijken naar thuissituatie

Samen met de geriater en verpleegkundige van de geriatrie zijn we in gesprek gegaan over een operatie, wat dat zou betekenen en of ik er baat bij zou hebben. Steeds is ook één van mijn kinderen meegegaan en dat is heel fijn. Twee horen toch meer dan een. Ook zij worden op deze manier goed betrokken bij de keuze. Ik heb wat testen gedaan voor mijn geheugen en ook een krachtmeting. Allemaal bedoeld om te kijken naar mijn gezondheid en mijn situatie. Terwijl de arts medisch naar mij kijkt heeft de verpleegkundige in het traject Samen Beslissen ook oog voor mijn thuissituatie en sociale omgeving. Ik woon zelfstandig met thuishulp en rijd nog auto. Dat wil ik niet kwijtraken. 

De gesprekken bij Geriatrie helpen mij enorm om een goede keuze te maken. De zorgverleners wegen samen met mij de voordelen en de nadelen af van een operatie en hebben veel kennis. De cardioloog en ik moeten uiteindelijk gaan beslissen of de operatie een goede keuze is voor mij. Als de arts een positief advies geeft, dan ga ik ervoor.”

Behandeldoelen

Verpleegkundige Gerdieneke Klement: “We spreken veel met patiënten zoals mevrouw Kok van Zuilekom. Samen proberen we een moeilijke behandelkeuze bespreekbaar te maken. We doen dit onder andere met behulp van behandeldoelen. Welke waarde wordt er gehangen aan levensverlenging, onafhankelijkheid bewaren, pijn of andere klachten verminderen. Hele belangrijke onderwerpen die voor iedereen weer anders zijn. Door gesprekken met patiënt en familie hopen we ze op weg te helpen bij het maken van keuzes.” 

Lees meer over Poli Geriatrie