Informatiepunt Mantelzorg in Gelre Apeldoorn extra open tijdens de Dag van de Mantelzorg

16 October 2023 | Apeldoorn

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is het informatiepunt Mantelzorg in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn een extra moment open op vrijdag 10 november van 10.00 – 12.30 uur. Bezoekers kunnen langskomen voor een luisterend oor, handige tips of een goed gesprek, en ontvangen een mandarijntje ter ere van deze bijzondere dag.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers staan een naaste bij die hulpbehoevend, gehandicapt of (chronisch) ziek is. Deze zorg kan heel divers zijn en wordt gezien als mantelzorg wanneer deze meer dan 8 uur per week verleend wordt, voor een periode van minstens drie maanden. Mantelzorgers zijn geen vrijwilligers: ze hebben niet voor hun zorgtaak gekozen. Ze hebben een emotionele band met de verzorgde en de zorg voor diegene is hen overkomen. Mantelzorgers staan vaak 24 uur per dag voor hun verzorgde klaar, een ontzettend bijzondere inspanning.

Om mantelzorgers te ondersteunen en informeren is het informatiepunt Mantelzorg in Gelre Apeldoorn elke dinsdag- en woensdagmiddag geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Het informatiepunt is te vinden in de centrale hal, achter het terras van het bezoekersrestaurant.
De vrijwilligers van het informatiepunt zijn getraind door de Kap (Stedelijk Knooppunt Mantelzorg).

 

Over respijtzorg en zorgverlof

De vrijwilligers van het informatiepunt spreken zowel patiënten en bezoekers als medewerkers van het ziekenhuis die tevens mantelzorger zijn. Zij merken dat mensen vaak schromen om in gesprek te gaan. Vaak voelen mensen zich nog geen mantelzorger terwijl ze dat wel zijn. Veel gestelde vragen zijn bijvoorbeeld: “Hoe moet dat nu straks met de zorg voor mijn partner als ik binnenkort wordt opgenomen in het ziekenhuis?” en “Hoe combineer ik mijn werk met de mantelzorg als de intensieve periode van herstel na ziekenhuisopname van mijn moeder begint?” De vrijwilligers informeren dan over de mogelijkheid om gebruik te maken van respijtzorg of om bij de werkgever calamiteiten- of zorgverlof op te nemen. En hoe ze dat kunnen aanvragen. Veel mensen blijken geen idee te hebben wat er allemaal mogelijk is. Daarom is dit ook heel dankbaar vrijwilligerswerk. Want mantelzorg, dat doe je samen en verdient onze aandacht!

 

Ook vrijwilliger worden bij het informatiepunt? Kijk op www.werkenbijgelre.nl (vrijwilligerswerk).