CVA Zorgketen organiseert bijeenkomst over hersenpijn op Dag van de Beroerte

18 April 2024

Na het succes van afgelopen jaren, organiseert de CVA zorgketen regio Apeldoorn en Zutphen weer een bijeenkomst op de Dag van de Beroerte. Dit jaar speelt Christian Kluft een deel van zijn voorstelling Hersenpijn, met als thema: ‘en dan kom je thuis…’. Na de voorstelling zijn er een 4-tal keuzeworkshops waarbij in kleinere groepen een bepaald thema wordt uitgelicht. Deze thema’s vindt u op de website bij de webagenda.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 14 mei 2024 in de Altioszaal van theater Orpheus in Apeldoorn. Deze avond is speciaal voor mensen die een beroerte hebben gehad of een niet aangeboren hersenaandoening (NAH) hebben, hun naasten en mantelzorgers én ook voor zorgprofessionals die werken met deze doelgroep.

Waar gaat ‘Hersenpijn!’ over?

Met Hersenpijn speelt Christian Kluft een one-man voorstelling die uit het leven gegrepen is. Op 45-jarige leeftijd kreeg hij een dubbele herseninfarct. Hij neemt zijn publiek kort mee naar het verhaal van wat er is gebeurd en wat voor impact dit heeft op zijn leven en dat van mensen om hem heen. In deze indrukwekkende voorstelling is er ruimte voor een lach en een traan en een relativerend perspectief van hemzelf.

  • Aanmelden voor de voorstelling is verplicht. Het programma met praktische informatie en het online aanmeldformulier vindt u in de webagenda van 14 mei
  • De toegang is gratis! Deze avond wordt aangeboden door de CVA Zorgketen die hiervoor sponsoring heeft ontvangen. De parkeerkosten en drankjes bij Orpheus zijn wel voor eigen rekening.
  • Op 23 september 2024 wordt deze avond herhaald in Gelre Zutphen voor publiek dat niet op 14 mei aanwezig kan zijn. Aanmelden hiervoor kan vanaf begin september via de webagenda.

Europese Dag van de Beroerte

Op dinsdag 14 mei 2024 is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze datum wordt landelijk en internationaal aandacht gevraagd voor het herkennen van een beroerte en wat u moet doen wanneer u of iemand in uw omgeving plotseling één van de verschijnselen van een beroerte heeft. Ook wordt aandacht gegeven aan hoe u het risico op het krijgen van een beroerte kunt verlagen.

Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Ieder jaar krijgen zo’n 40.000 mensen in Nederland een CVA. Dat zijn ongeveer 110 mensen per dag.

Gezond leven en signalen van een beroerte herkennen

Een beroerte kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes), overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Door op een gezonde manier te leven, verkleint u de kans op een beroerte.

De 3 meest voorkomende signalen van een beroerte zijn: een scheve mond, verwarde spraak en/of plotseling krachtsverlies in arm en/of been. Herkent u deze signalen bij uzelf of iemand anders? Bel dan direct 112!

Meer weten over de CVA Zorgketen?

De CVA zorgketen regio Apeldoorn en Zutphen heeft als doel dat patiënten met een beroerte zo snel mogelijk en zonder belemmeringen behandeling en revalidatie kunnen volgen en op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats krijgen. De zorgketen bestaat uit Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen, Klimmendaal, Zorggroep Apeldoorn, Vérian, Sensire en huisartsen regio Apeldoorn en Zutphen.