Aandacht voor het donorgesprek met informatietafel in Gelre Apeldoorn: Vraag het gewoon!

9 October 2023

Tijdens de Week van het Donorgesprek van 9 tot en met 15 oktober 2023 stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting mensen met een publiekscampagne om in gesprek te gaan over orgaandonatie. Het thema is "Vraag het gewoon!". Veel mensen weten niet of hun naasten wel of geen orgaandonor zijn. Dit kan voor dilemma's zorgen wanneer iemand (onverwachts) overlijdt. Ook de donatiecoördinatoren van Gelre ziekenhuizen besteden aandacht aan het donorgesprek. Op donderdag 26 oktober 2023 kunt u tussen 9.00 en 12.30 uur terecht in de centrale hal van Gelre Apeldoorn bij de informatietafel om informatie te halen, in gesprek te gaan en al uw vragen te stellen.

"Orgaandonatie? Wat wil uw familie? Vraag het gewoon!"

Wel of niet organen en weefsels doneren? Of misschien niet al uw weefsels en organen donoren? Het is best een moeilijke beslissing. Praten met andere mensen helpt dan om erachter te komen hoe u erover denkt. Stel dat iemand die dichtbij u staat (plotseling) overlijdt: weet u dan wat de keuze van die persoon is?

In het donorregister kunt u veel verschillende keuzes invullen. Door met elkaar in gesprek te gaan, voorkomt u dat u onverwacht nieuws moet verwerken of voor moeilijke keuzes staat op een verdrietig moment. Eén goed gesprek kan dit voorkomen. Het is goed om van elkaar te weten wie wel of geen donor wil zijn. Praat erover met mensen die belangrijk voor u zijn. En: maak zelf de keuze die bij u past. Dus: “Vraag het gewoon!”.

Denk aan vragen zoals “Weten anderen hoe u in het Donorregister staat geregistreerd?” of “Weet u wat ‘geen bezwaar’ in het Donorregister betekent?” of “Heeft u al een keuze gemaakt of u wel of geen organen en weefsels wilt doneren?”

Als u met elkaar in gesprek gaat, respecteer dan elkaars mening. Zoveel mensen, zoveel meningen. Iemand kan een andere mening dan u hebben. Elke mening telt, of dat nu vóór of tegen donatie is. En luister goed naar elkaar. Geef uw gesprekspartner de ruimte om een verhaal te delen en onderbreek elkaar niet.

Meer informatie

Kijk voor meer vragen, tips en donorpraatvideo’s op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting: donorgesprek.nl