Zorgverlenersportaal | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Zorgverlenersportaal

Huisartsen in de regio Apeldoorn en Zutphen hebben toegang tot het Gelre Zorgverlenersportaal. Dit portaal is direct gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Toegang

Het zorgverlenersportaal wordt alleen beschikbaar gesteld als uw UZI-pas geregistreerd is en u 1e lijns-zorgverlener in de rol van huisarts bent of 3e lijns-zorgverlener die de rol van huisarts waarneemt.

Beschikt u over een UZI-pas en wilt u gebruik maken van het Zorgverlenersportaal? Klik dan hier om u aan te melden. Uw aanmelding wordt vervolgens binnen 10 werkdagen verwerkt.

Inzage in dossier van uw patiënt

Het Gelre Zorgverlenersportaal geeft u inzicht in het elektronisch patiëntendossier van patiënten van Gelre ziekenhuizen met wie u een behandelrelatie heeft:

  • U heeft alleen inzage in het dossier van uw patiënt, als de patiënt hiervoor toestemming* heeft gegeven.
  • U mag alleen in de gegevens kijken die voor de behandeling noodzakelijk zijn.
  • U kunt gegevens alleen inzien en u kunt daarom (ook niet per ongeluk) gegevens bewerken.
  • Het zorgverlenersportaal vervangt de Edifact-berichten niet: die blijft u ontvangen.

*Toestemming
Opt-in: volgens de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) moet een patiënt eerst toestemming aan Gelre geven om zijn of haar gegevens inzichtelijk te maken in het zorgverlenersportaal.  Wijs uw patiënten hierop. De patiënt kan zelf via het patiëntenportaal MijnGelre.nl toestemming geven. Meer informatie vindt u op de Gelre webpagina ‘toestemmingen’.

Inloggen zorgverlenersportaal

  • Open hier het zorgverlenersportaal.
  • U kunt met uw UZI-pas inloggen op het authenticatieplatform Zorg-ID. Voor Zorg-ID moet u de Zorg-ID app installeren op uw PC.
  • Deze app is hier te downloaden https://www.vzvz.nl/zorg-id. Op deze pagina is ook een uitgebreide installatie handleiding beschikbaar.
  • Zorg-ID is alleen beschikbaar voor Windows en macOS en is browser onafhankelijk.
  • U kunt zich vervolgens aanmelden.
  • Single Sign On betekent dat het zorgverlenersportaal 'onderdeel' is van het HIS. De informatie die bij Gelre bekend is van de patiënt, wordt geïntegreerd getoond.

Wat ziet u als u bent ingelogd?

U ziet een algemene pagina met daarop mogelijke mededelingen. U kunt dan klikken op 'patiënt zoeken'. Aan de linkerkant ziet u dan de opties: FAQ, klinische patiënten en het SEH-overzicht.

  • Via 'patiënt zoeken' kunt u patiënten vinden door het invoeren van geboortedatum en achternaam of burgerservicenummer. Klik vervolgens op 'kies deze patiënt'
  • Via 'klinische patiënten' kunt u zien welke patiënten op dat moment zijn opgenomen
  • Via het SEH-overzicht kunt u zien welke patiënten op dat moment op de SEH zijn.

U komt eerst terecht op de pagina 'patiëntinformatie'.  Vervolgens kunt u via de menubalk navigeren naar bijvoorbeeld uitslagen van het laboratorium, radiologie, brieven, afspraken en medicatiegegevens. De medicatiegegevens zijn geen actueel medicatieoverzicht, daar staan alleen die medicatiegegevens die in Gelre bekend zijn.

Menubalk

Via de menubalk kunt u kiezen voor verschillende opties:

  • Klik op 'patiënt zoeken' om terug te keren naar de homepage als u naar een andere patiënt wilt zoeken.
  • Klik op 'patiëntinformatie' als u de NAW-gegevens wilt zien, en mogelijke behandelbeperkingen (bijvoorbeeld wel of niet reanimeren).
  • Klik op 'zorgmomenten' voor informatie over de afspraken voor uw patiënt in Gelre, de opname, de operatie en de verwijzingen naar medisch specialisten.
  • Klik op 'dossier' voor alle informatie over allergieën, diagnoses, medicatiegegevens en correspondentie.
  • Klik op 'uitslagen' als u de uitslagen wilt inzien van laboratorium, radiologie en functieonderzoek, brieven en afspraken.

Noodprocedure

Wilt u gegevens inzien van een patiënt buiten uw praktijk en/of van een patiënt van wie Gelre niet weet dat u hier een behandelrelatie mee heeft? Dan kan toegang worden geforceerd door het invullen van een inzagereden. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld tijdens vakantie waarneemt voor een collega. Ook hier geldt dat gegevens alleen in beeld verschijnen als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Klik op 'patiënt zoeken' om de desbetreffende patiënt te vinden. Vervolgens vult u de reden van inzage in.

Handleiding

Klik hier voor de handleiding


Veelgestelde vragen en antwoorden

De berichten vanuit Gelre ziekenhuizen naar huisartsen, zoals uitslagen van onderzoeken, of een terugkoppeling van de specialist, blijven via Edifact gaan. Daarnaast kunt u de uitslagen ook in het Zorgverlenersportaal inzien.



Verwijzingen naar Gelre ziekenhuizen verlopen niet via het Zorgverlenersportaal, u kunt patiënten via Zorgdomein digitaal verwijzen.


Via het Zorgverlenersportaal geeft Gelre ziekenhuizen inzage aan huisartsen in het medisch dossier van patiënten. Op dit moment heeft u toegang tot dossiergegevens tenzij de patiënt hier bewaar tegen maakt.


Volgens de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) moet een patiënt eerst toestemming verlenen aan Gelre ziekenhuizen om zijn of haar gegevens beschikbaar te stellen via het Zorgverlenersportaal. De patiënt kan zelf zijn of haar toestemming registreren via MijnGelre.



U heeft enkel inzage in het dossier van uw patiënten als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Dit houdt in dat van de patiënten die expliciet geen toestemming verlenen, er geen dossier getoond kan worden via het Zorgverlenersportaal. Inzage voor de huisarts is dan geblokkeerd.

Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om bij te houden wie uw dossier hebben ingezien. Dit bijhouden heet logging. Logging is het bijhouden van wie, waar, wanneer, data heeft ingevoerd, aangepast en ingezien. De wettelijke verplichting staat beschreven in de AVG (artikel 32) en de NEN 7513.

Een patiënt kan aan het ziekenhuis vragen of een externe zorgverlener in zijn dossier heeft gekeken en daarbij een inzagereden heeft ingevuld.
De patiënt wordt niet bij elke ‘breaking-the-glass inzage’ via e-mail op de hoogte gesteld.

Ja, elke inzage wordt gelogd. Ongeacht of de inzage al dan niet via breaking-the-glass tot stand is gekomen. De patiënt kan de loggingsinformatie opvragen.

Complementary Content
${loading}
Scroll