Uw medische gegevens op één plek verzamelen in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving

27 juni 2023

Medische gegevens van patiënten staan veilig opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis, de huisarts, de apotheek en andere zorgaanbieders. Het is sinds kort mogelijk om deze medische gegevens bij elkaar in één app of website te bekijken. Dat heet een Persoonlijke Gezondheidsomgeving, afgekort PGO. Bij steeds meer zorgverleners kunnen patiënten een PGO gebruiken. En nu ook bij Gelre!

Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntportaal van mijn ziekenhuis of huisarts?

Uw medische gegevens kunt u online bekijken in een patiëntportaal. Voor de gegevens bij de huisarts logt u in op het patiëntportaal van uw huisarts. Voor uw medische gegevens bij het ziekenhuis logt u in op het patiëntportaal van het ziekenhuis. Bij Gelre is dat patiëntenportaal MijnGelre. In MijnGelre kunt u onder andere uw persoonsgegevens wijzigen, folders lezen, vragenlijsten invullen, herhalingsrecepten aanvragen of u thuis al online aanmelden vóór uw afspraak. Daardoor kunt u zich nog beter voorbereiden op een afspraak in het ziekenhuis.
Een PGO is een app of website waarmee u gegevens over uw gezondheid op één plek kunt bekijken. In een PGO kunt u dus de medische gegevens uit het EPD van de huisarts en het ziekenhuis verzamelen op één plek. Of van meerdere zorgorganisaties als u bijvoorbeeld in verschillende ziekenhuizen en/of een revalidatie instellingen onder behandeling bent.
U kunt ook zelf gegevens in uw PGO zetten, zoals uw bloeddruk, gewicht of een dagboek bijhouden, bijvoorbeeld over wat u eet als u een dieet heeft. Het idee achter de PGO is dat u meer grip krijgt over uw gezondheid als u alle medische gegevens bij elkaar kunt zien. Dat geeft overzicht.

Is het gebruik van een PGO veilig?

Een veilige verbinding om medische gegevens te bekijken en uit te wisselen is belangrijk vanwege uw privacy. In opdracht van de Rijksoverheid heeft de Stichting MedMij regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label zoals Gelre ziekenhuizen, volgen deze regels.

Meer weten over een PGO?

PGO’s zijn nieuw en nog in ontwikkeling. Bij veel ziekenhuizen en huisartsen kunt u een PGO gebruiken. Bijvoorbeeld om het advies van uw huisarts rustig na te lezen. Of de uitslag van een onderzoek of behandeling dat in het ziekenhuis is gedaan. Ook andere zorgaanbieders sluiten zich één voor één aan. Daardoor kunt u van steeds meer zorgaanbieders waar u komt, uw medische gegevens verzamelen in een PGO waardoor deze steeds completer wordt.

Er zijn verschillende PGO’s waar u uit kunt kiezen. Meer informatie en video’s met uitleg wat u aan een PGO heeft en hoe u er een kiest, vindt u op de landelijke website.