“Tof dat ze zo goed ziet wat wij nodig hebben” | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

“Tof dat ze zo goed ziet wat wij nodig hebben”

Tineke Mast heeft door een hersentumor 24 uur per dag zorg nodig. Die zorg wil haar partner Elise Niels (61) graag zelf thuis geven. Transferverpleegkundige José denkt met Elise mee.  Dat blijkt heel waardevol. “Deze ziekte overkomt je. Het is dan zo fijn dat mensen zich voor je inzetten.”

Elise Niels staat buiten voor bloeiende struiken
Lees verderarrow

“In de zomer van 2020 ging Tineke met pensioen. We hadden een camper gekocht en verheugden ons op de leuke dingen die we samen zouden kunnen doen. We wilden sowieso weer naar China voor onze stichting Care4Tina. Maar aan het eind van de zomervakantie werd Tineke ziek. Vervolgens werd ze in september onwel tijdens een autorit. Daarna werd ze steeds verwarder en kreeg ze last van hallucinaties en psychosen. Begin januari werd ze in het ziekenhuis opgenomen. De diagnose was: een lymfoom in de hersenen.”

Meedenken

Na de uitslag wilde Elise Tineke heel graag mee naar huis nemen. “We zijn al 25 jaar samen, in voor- en tegenspoed. Bovendien heb ik een verpleegkundige achtergrond.” Daarop regelden verpleegkundigen van Gelre een gesprek met transferverpleegkundige José. “José bood aan mee te denken over mijn wens om zelf thuis voor Tineke te zorgen. Wat is nodig om Tineke’s veiligheid te kunnen waarborgen? Hoe zorg je dat je zelf ook nog slaapt? En hoe zorg je dat je niet alleen verzorgende, maar ook partner blijft?”

    “Tineke heeft 24 uur per dag zorg nodig. Dankzij alle hulp kan ik die zorg zelf geven”


Speciale momenten

“José regelde een Poseybed, een soort tentbed dat aan de buitenkant wordt dichtgeritst, en kreeg het na een hele dag bellen voor elkaar dat de zorgverzekeraar de kosten daarvan vergoedde. Tof dat ze zo goed zag wat wij nodig hebben. Dat raakte mij. Verder regelde ze thuiszorg in de ochtend en legde ze lijntjes met de vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten. Ook regelde ze huishoudelijke hulp. Dat laatste wilde ik eerst niet, maar achteraf ben ik er erg blij mee. Tineke heeft 24 uur per dag zorg nodig. Dankzij alle hulp kan ik die zorg zelf geven. Natuurlijk is dat pittig, maar het levert ons ook veel speciale momenten op.”

Oplossingen

“Omdat Tineke ernstige geheugenproblemen heeft en verward is, moet ik alle beslissingen zelf nemen. Onze huisarts ondersteunt mij daarin geweldig. Deze ziekte overkomt je. Het is dan fijn dat Gelre, de huisarts, thuiszorg Vérian, mijn werkgever en anderen zich zo voor ons inzetten.

Op dit moment krijgt Tineke een zware chemobehandeling in Gelre Apeldoorn. Tijdens elke kuur verblijft ze een week in het ziekenhuis. Dankzij een koppelbed kan ik 24 uur per dag bij haar zijn. Ik werk als jeudgconsulent en heb een fantastische werkgever die mij alle ruimte geeft. Maar er komt een keer een eind aan het zorgverlof. Dat vind ik moeilijk, maar ook daarvoor vinden we wel een oplossing. José gaf al aan dat we in het uiterste geval mogelijk een pgb (persoonsgebonden budget) kunnen aanvragen.

Denken in oplossingen, van elke dag iets bijzonders maken; dat is hoe Tineke en ik beiden in het leven staan.”


Benieuwd wat een transferverpleegkundige voor u kan betekenen? José Raap vertelt over wat zij zoal doet.

Complementary Content
${loading}
Scroll