Prostaatoperatie – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Prostaatoperatie

De prostaat is een klier die zaadvloeistof produceert. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in dit prostaatvocht naar buiten. De prostaat bevindt zich aan de onderkant van uw blaas. Normaal is de prostaat even groot als een kastanje.

Bij veel mannen wordt de prostaat groter rond hun vijftigste levensjaar. Hierdoor kunt u plasproblemen krijgen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting: een adenoom. Maar u kunt ook een kwaadaardig weefsel in uw prostaat krijgen. We spreken dan van prostaatkanker. Als het kankergezwel zich uitsluitend in uw prostaat bevindt, dan kan uw uroloog een prostaatoperatie voorstellen. Bij deze operatie halen we uw prostaat weg. We noemen deze ingreep ook wel radicale prostatectomie

Hoe werkt een radicale prostatectomie?

  • Tijdens de ingreep bent u onder narcose.
  • De uroloog maakt een verticaal sneetje in uw onderbuik. Via deze snee verwijdert de uroloog uw prostaat, inclusief het kapsel en de zaadblaasjes. Vervolgens maakt de uroloog een nieuwe verbinding tussen uw blaas en plasbuis.
  • Bij de ingreep probeert de uroloog de zenuwen te sparen die belangrijk zijn voor de erectie.
  • In sommige gevallen verwijdert de uroloog tijdens de operatie eerst de lymfeklieren in uw bekken. Die onderzoeken we dan onder de microscoop om te kijken of u uitzaaiingen heeft. Zijn die er niet? Dan verwijdert de uroloog uw hele prostaat. Heeft u wel uitzaaiingen? Dan haalt de uroloog uw prostaat niet weg. We bespreken met u welke andere
    behandelingsmogelijkheden er zijn.
  • Als we uw prostaat hebben verwijderd, krijgt u na afloop van de operatie een katheter. Hiermee blijft uw blaas leeg en krijgt uw operatiewond rust. U krijgt ook een drain om het wondvocht af te voeren.
  • Meestal blijft u 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis.
Complementary Content
${loading}
Scroll